söndag 15 juli 2018

Sommarläsningstips till kollegor

Jag blev ombedd av några kollegor att göra en lista med tips på sommarläsning (helst i pocket) och jag tänkte att jag ju också kunde dela med mig av listan här.


bild från pexels.com

















De här böckerna hamnade på listan, men en liten motivering:

Den svavelgula himlen av Kjell Westö
En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. En roman om familj, klass och kön, om kärlek och vänskap, om drömmar och minnen. Berättas i ett långsamt tempo med stor omsorg i karaktärsskildringarna och miljöerna.

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
Den omskakande berättelsen om Märit som söker sin bror Lars historia om vad som hände honom när jag skickades iväg från familjen och sattes på det som då kallades Vipeholms hospital för utvecklingsstörda. Stark läsning!

Vända hem av Yaa Gyasi
Fantastiskt stark skildring av slavhandeln, men också en fin och tänkvärd skildring av livet i Afrika, i byarna och hur folket där hanterar kolonialiseringen. Den beskriver ett starkt och stolt folk. Inte idealiserande, här finns också både goda och onda personer, men trovärdigt och intresseväckande. Händelserna som tar sin början på 1700-talet och påverkar flera generationer människor.

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
Lättsamt ”feel good”-bok om kvinna som flyttar till Skottland och startar en ambulerande bokhandel i en buss. Förutsägbart, men varmhjärtat. Mysig läsning.

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl
Huvudpersonen är den 14-årige Elis. Hans familj lever ett enkelt liv och försöker tjäna sitt levebröd genom fiske på 1920-talet i ett kargt hörn av Bohuslän. När Elis syster lämnar hemmet utan ett ord bestämmer han sig för att söka upp henne och resan för honom så småningom till Höganäs. Boken utspelas i brytningen mellan det traditionella och en modernisering av samhället, i kontrasterna mellan landsbygd och stad. Språket är finstämt, nästan poetiskt och berättelsen flyter på med ett stillsamt driv.

(nya böcker som ännu ej kommit i pocket, men kan finnas på Storytel och liknande tjänster - och bibliotek förstås!)

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck
Nybliven änka ärver oväntat en bokhandel i London, bestämmer sig för att åka till England och göra de nödvändiga förberedelserna för att sälja verksamheten, men platsen väcker något inom henne som hon känner att hon vill utforska. Mysig feelgood.

Vit krypta av Mariette Lindstein
En rasande spännande bok om sekter, besatthet och manipulation - och om två systrars starka kärlek till varandra. Utspelas i Lund/Eslöv med omnejd.

Silvervägen av Stina Jackson

Lelle kör mil efter mil längs Silvervägen i Västerbotten under de ljusa sommarnätterna. Det har han gjort sedan hans 17-årgiga dotter försvann för tre år sedan. Polisen verkar ha gett upp allt hopp om att hitta henne, men Lelle tänker aldrig ge upp. En lågmäld spänningsroman, med intressanta och nyanserade karaktärsbeskrivningar. En imponerande debut.

Ett jävla solsken av Fatima Bremer
Augustprisad biografi om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. En fascinerade person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar