måndag 28 maj 2018

Bokhandeln på Riverside Drive

Rec.ex. från Louise Bäckelin 
förlag - tack!
Det var väl påsk nyss, eller? Det var i alla fall då jag läste Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. Jag läste någonstans att det var den mest bloggade boken i april, så då kanske det inte är så dumt att jag kommer lite senare med mitt blogginlägg om den.

Huvudpersonen i den här boken heter Charlotte. Hennes liv kom helt ur balans när hon förlorade sin make alldeles för tidigt och när hon nås av beskedet att en okänd moster har testamenterat ett hus och en bokhandel i London åt henne vet hon verkligen inte vad hon ska tro.

Den nyblivna änkan bestämmer sig för att åka till England, ta sig en titta på sitt arv och göra de nödvändiga förberedelserna för att sälja huset. Det visar sig dock att hon får svårare än hon trodde att värja sig för den charmiga Riverside Bookshop och dess personal. Bokhandeln må vara konkursfärdig och Charlotte har ingen aning om hur man driver en bokhandel men platsen väcker något inom henne som hon känner att hon vill utforska. Hon är dessutom intresserad av vem hennes moster var, varför hon har lämnat bokhandeln till henne och varför mostern och mamman tappade kontakten. Att ömsom berätta en historia i nutid och ömsom en i dåtid är ett berövat grepp som jag brukar tycka om och det fungerar utmärkt även här med Charlottes historia i nutid och hennes mammas och mosters historia i 80-talets London.

Jag tycker mycket om att läsa både om miljön och människorna i bokhandeln. Människorna är trovärdiga och intressanta - dessutom är flera av dem en smula excentriska på ett väldigt charmigt sätt! Tanken på ett hus som inte bara rymmen en bokhandel utan också har bokgömmor i vartenda hörn är oerhört tilltalande.

Vissa böcker känner man på sig i samma sekund man ser dem att man kommer att gilla och jag blev inte besviken på den här. Jag älskar "böcker om böcker" och en roman som handlar om och utspelas i en bokhandel kan ju inte bli fel. När man dessutom känner att boken är skriven av en person som verkligen älskar både böcker och London så blir det en fullträff!

Bokhandeln på Riverside Drive är en charmig och varm feelgood-roman av allra bästa sort!

Precis innan boken släpptes intervjuade jag Frida Skybäck på Kulturkollo. Titta gärna in och läs där också!

Jag har tidigare läst de historiska romanerna Norrsken och Polarnatt av samma författare och rekommenderar dem varmt. Jag väntar ivrig på den sista delen i serien som ska komma till hösten.


Bokhandeln på Riverside Drive
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Louise Bäckelin förlag (2018)
ISBN: 9789188447814
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: