måndag 14 maj 2018

Eldsystrar

Rec.ex. från Bokfabriken - tack!
Det kanske känns lite konstigt att blogga sin "påskekrim"-läsning nu, men när ett ofrivillig blogguppehåll har gjort att jag halkat efter med bloggandet får det ju bli som det blir.

Jag hade egentligen tänkt mig en helt annan kriminalare som påskläsning, men när Eldsystrar av Susanne Boll landade i brevlådan planerade jag snabbt om och ägnade sedan större delen av annandag påsk i sällskap av den här boken.

Eldsystrar är den första delen i en planerad serie om den Stockholmsbaserade psykologen Vera Lilja. Hon har många år i yrket vid det här laget och är väl ansedd. Sedan en tid tillbaka har hon utsatts för anonyma hot och de blir allt mer aggressiva. Det är uppenbart att någon bär på ett brinnande hat mot Vera och när, Ayana, en av hennes favoritklienter blir kidnappad verkar händelserna ha ett samband, och de leder dessutom tillbaka till en våldsam och tragisk händelse i hennes ungdom i barndomsstaden Motala.

Vera har hela sitt liv försökt glömma det som hände och försökt sona sin skuld genom att hjälpa andra, men nu verkar det förflutna ha kommit i kapp henne. Alla hennes kunskaper om människans psyke prövas, men frågan är om hon hinner avslöja vem det är som är ute efter henne innan det är för sent.

 Jag vill inte berätta alltför mycket om handlingen för att inte förstöra för den som har boken oläst, men i de delar av berättelsen som handlar om Vera Liljas förflutna är särskilt gripande med så mycket sorg och skuld. Och visst är det här spännande! Rasande spännande på sina ställen faktiskt och läsningen fullständigt flyger fram.

Visst kan jag tycka att boken rent språkligt hade mått bra av att styras upp lite. Jag hade till exempel önskat att författaren "visade" mer än hon berättade och jag tycker att det blir väl mycket fokus på människors utseende på ett sätt som inte gör så mycket för att föra berättelsen framåt.
Det hela vägs upp av karaktären Vera Lilja som jag tycker mycket om. Hon är en mogen och självsäker yrkeskvinna som är intressant och trovärdig.  Det är i övrig väldigt bra personporträtt också och det beror säkert på att författaren själv har arbetat som psykolog och har erfarenhet av många olika människotyper.

Jag har tidigare läst Morgongåvan, Det enda rätta och Hitta hem av samma författare.

Eldsystrar
Författare: Susanne Boll
Förlag: Bokfabriken (2018)
ISBN: 9789176297308
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar