onsdag 18 april 2018

Ditt liv och mitt

Ditt liv och mitt är den omskakande berättelsen om Märit som söker sin bror Lars historia om vad som hände honom när jag skickades iväg från familjen och sattes på det som då kallades Vipeholms hospital för utvecklingsstörda.

Majgull Axelsson skyggar inte från jobbiga ämnen i sina romaner och här visar hon en skamfläck i Sveriges historia. De intagna på Vipeholm behandlades omänskligt, fråntogs sina identiteter och utsattes för plågsamma experiment.

Jag bor i Lund och här är ju Vipeholm en del av stadens historia, men en sak som jag inte kände till innan den här boken var att många av patienterna från Vipeholm begravdes i gemensam grav utan eget namn på stenen. En massgrav helt enkelt. Det skakade om mig ordentligt! Graven finns på den kyrkogård som jag passerar till och från jobbet varje dag. Jag letade naturligtvis upp graven och den är så oansenlig. En bit hjärtskärande sorglig historia som jag har passerar hundratals gånger på andra sidan buskarna utan att veta att den funnits där.

Men det här inte bara en bok om Lars tragiska öde, utan en berättelse om en hel familj i sönderfall och om svek på många nivåer. Det är också en skildring av flera olika syskonrelationer. Märit och Lars så klart, men också Märit och hennes tvilling Jonas och "den Andra" som Märit kallar det ofödda syskon som skulle ha blivit deras trillingsyskon.

Det här är stark läsning och stundom så jobbigt att jag fick lägga ifrån mig boken en stund. Jag blir arg och upprörd. Och berörd!

Just nu pågår ett samtal om boken i FB-gruppen Kulturkollo läser. Har du läst? Häng med i bokpratet du också!

Ditt liv och mitt 
Författare: Majgull Axelsson
Förlag: Brombergs Bokförlag (2017)
ISBN: 9789173378499
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Ja precis! Jag håller med - så stark läsning. Majgull Axelsson kan verkligen sitt hantverk, en mycket pålitlig författare.
    http://sannasbokhylla.blogspot.be/2018/04/ditt-liv-och-mitt.html

    SvaraRadera
  2. Måste nog ta och läsa den boken! Verkar mycket bra. Sveriges Radio har gjort en riktigt bra dokumentär om Vipeholmsexperimentet. Rekommenderas!

    SvaraRadera