söndag 15 april 2018

En ny tid

En ny tid av Ida Jessen är roman om en kvinna som ser tillbaka på sitt liv. Lillys man har gått bort och nu när hon är änka känner hon att hon kan få en ny chans att hitta tillbaka till sig själv och den hon en gång var.

Berättelsen kommer till oss genom dagboksanteckningar och tillbakablickar. Livet som gift med doktor Bagge har nog inte varit det lättaste. Via dagboken får vi glimtar av den unga fröken Lilly som börjar sin första lärartjänst i ett litet samhälle på Jylland i början av 1900-talet, och så småningom får vi veta vilka händelser som ledde till att hon gifte sig med en man som hon nästan inte kände alls.

Romanen ger läsaren ett finstämt kvinnoporträtt och skildrar en tid, en plats och en liten skärva vardag som inte så ofta förekommer i romaner. Kanske tror många författare att en sådan här berättelse inte kan bli tillräckligt gripande, men i Ida Jessens händer blir det just så.

En ny tid är är en lågmäld, melankolisk och vacker roman som man inte ska skynda igenom utan låta få ta sin tid. En berättelse att bära med sig länge efter avslutad läsning.

En ny tid
Författare: Ida Jessen
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175455778
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar