måndag 9 juli 2018

Med hälsning från Båstad

Rec.ex. från Norstedts - tack!
Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund kom som en sommarpresent från förlaget och det var en trevlig överraskning.

Berättelsen börjar med att Linda ska säga hej då till kollegor, vänner, familj och pojkvän för att börja ett nytt spännande arbete på ett livsstilsmagasin i London. I sista minuten får hon dock besked om att tjänsten är indragen och hon står helt utan arbete. Dessutom får hon panik över tanken att tappa ansiktet inför sina f.d. kollegor och sina egna föräldrar. Hon bestämmer sig för att låtsas att hon flyttar till London, men i själva verket åker hon till Båstad och ”gömmer sig” i sin mosters gästhus. Bara pojkvännen Frank och barndomsvännen Helena vet sanningen.

Av fler än en anledning är ”flykten” till Båstad är inte helt okomplicerad. Linda har nämligen inte haft någon kontakt alls med sin moster annat än via jul- och födelsedagskort sedan hon var helt liten. Mostern tar dock emot Linda med öppna armar, men vill inte tala om orsaken till den konflikt som har gjort att mostern och Lindas mamma inte har talat med varandra på 25 år.

I Båstad pågår tennisveckorna för fullt och Linda lär känna den unga lovande tennisspelaren Hanna och den charmige fotografen Johan. Hon har på det hela det väldigt bra på sitt ”gömställe”, men hon är riktigt besviken på Frank som gång på gång prioriterar annat än att komma och hälsa på Linda. Efter ett tag blir besvärligare och besvärligare att upprätthålla lögnen. Dessutom börjar hon få ont om pengar och bestämmer sig för att samarbete med Johan kring en reportageserie. Den ska endast publiceras i lokalpressen, så det borde väl vara riskfritt?

Ja, som ni förstår är detta en klassisk förvecklingsroman med en huvudperson som krånglar till det för sig själv rejält. Jag kan nästan se den framför mig som film – en romantisk komedi där vår hjältinna dyker ner bakom en blomkruka på en restaurang för att gömma sig för sin pojkväns mamma och hennes väninnor som oväntat dyker upp. Kärleksintresset följer också ett ganska klassiskt mönster med tvekan, förvecklingar och missförstånd – och ett inte oväntat slut. Berättelsen fungerar ändå väldigt bra. Det förutsägbara feel good-spåret vägs upp av den allvarliga berättelsen om familjehemligheten som gjorde att Lindas mamma och moster blev osams och av det porträtt av tennisspelaren Hanna och hennes relation till sin pappa och tränare som finns som ett sidospår i boken.

Jag hade en riktigt trivsam lässtund med den här boken i helgen och författaren Jenny Fagerlund var en trevlig ny bekantskap. Med hälsning från Båstad är lättsam sommarläsning – perfekt för stranden eller hängmattan!

Med hälsning från Båstad
Författare: Jenny Fagerlund
Förlag: Norstedts (2018)
ISBN: 9789113083155
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar