måndag 3 april 2017

Någonstans brister himlen

Rec.ex. från Historiska 
Media - tack!
(den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo)


Erika Olofsson Liljedahl vuxenromandebuterar den här veckan med romanen Någonstans brister himlen som till stora delar utspelas i Höganäs. I onsdags pratade hon om boken för första gången inför publik på Malmö litteraturfestival. Höganäs är även författarens uppväxtort, men numera bor hon i Lund.

Romanen utspelas på 1920-talet och tar sin början i ett kargt hörn av Bohuslän. I den lilla fiskarstugan bor den 14-årige Elis och hans familj. De lever ett enkelt liv och försöker tjäna sitt levebröd på fiskeri. En dag lämnar Elis älskade storasyster Signe hemmet utan ett ord till honom och han får ingen riktigt bra förklaring av sina föräldrar till hennes plötsliga uppbrott. Så småningom kommer en väl dold familjehemlighet i ljuset och en händelse som skaka hela Elis värld får även honom att lämna hemmet. Han bestämmer sig för att söka upp Signe, få henne att återvända till hemmet och på så vis förhoppningsvis rätta till saker och ting igen. Elis resa är inte utan komplikationer, men för honom så småningom till Höganäs.

Mötet med Signe blir inte alls som han tänkt sig. Hon har hamnat på en plats som har lång mycket mer att erbjuda än den lilla stugan i fiskelägret hemma. Det blir ett omtumlande uppvaknande för Elis, som tagit för självklart att hemmet och fisket var det som låg i hans framtid. Hans tillitsfulla personlighet har fått sig många törnar, för många för en så ung person, men han tvingas att inse att livet är förändrat och han kommer att behöva göra många svåra val.

Boken utspelas i en intressant tid, i brytningen mellan det traditionella och en modernisering av samhället och blir kanske särskilt tydligt i kontrasterna mellan landsbygd och stad. Språket är finstämt, nästan poetiskt och berättelsen flyter på med ett stillsamt driv. Miljöbeskrivningarna är mycket fina, speciellt de som handlar om hav och kust. Här finns också en omsorg om detaljer i hur saker beskrivs, även små saker som till exempel hur Elis fötter saknar tyngden av sina träskor som han blivit av med. Personporträtten är skickligt tecknade i sin lågmäldhet och berättar ofta mer om karaktärerna i tystnaden dem emellan än genom vad de faktiskt säger till varandra.

Någonstans brister himlen är en stark debutroman och en fantastisk läsupplevelse. Ibland kommer det en bok i ens väg som går rakt in i hjärtat och som man vet att man kommer att bära med sig länge, länge efter avslutad läsning. För mig är det här en sådan bok.

Någonstans brister himlen
Författare: Erika Olofsson Liljedahl
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454696
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar