söndag 30 april 2017

Kvinna med födelsemärke (van Veeteren #4)

Van Veeteren-utmaningen fortsätter och den här månaden har vi läst Kvinna med födelsemärke.

I den här boken utreder van Veeteren och hans kollegor flera all där män blir brutalt nedskjutna. Men skjutningarna utförs på samma sätt varje gång och sker med precision. De verkar ske efter en plan och polisen måste snabbt hitta den gemensamma nämnaren mellan männen. Det blir så småningom klart att alla har mottagit märkliga telefonsamtal där den som ringer inte säger ett ord, men spelar ett musikstycke i offrens telefoner.

Van Veeteren försöker få fram hela bilden bakom skjutningarna, men har svårt att få klarhet i fallet. När bitarna så småningom faller på plats leder de fram till en händelse långt bakåt i tiden, en händelse som påverkat ett helt liv.

Den här gången har Håkan Nesser verkligen skapat en historia på ett skickligt sätt. Ett sorgset och ödesmättat stråk går igenom hela berättelsen och på något sätt vet jag hela tiden att upplösningen inte kommer att vara självklar. Nessers gärningspersonen är som så ofta själv också offer, och offren är sällan helt utan skuld. Vad som är rätt och vad som är fel är inte sällan komplicerade saker i hans böcker.

Den här boken är en av de bästa i serien skulle jag vilja påstå redan nu.
Och jag ler när ordet luguber dyker upp ...

Kvinna med födelsemärke
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Bonnier (1996)
ISBN: 9100559431
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

5 kommentarer:

 1. Ja, den här var ovanligt bra, i en serie som i sig är ovanligt bra. Och snart är vi halvvägs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade skarpt! Jag har redan startat lite på nästa bok ...

   Radera
  2. Oj. Jag såg att det var långhelg då, så jag hoppas hinna med den då.

   Radera
  3. Det var för att den kom direkt efter på Storytel i mobilen som jag smygläser på när jag väntar på att barnen ska somna ;)

   Radera