tisdag 31 januari 2017

Vända hem

Det har varit en otroligt bra start på detta "läsår" med flera böcker som får toppbetyg redan i januari. Vända hem av Yaa Gyasi är en av dem.

Det är en fantastiskt stark skildring av slavhandeln. Händelser som tar sin början på 1700-talet och som påverkar flera generationer människor. Det är författarens debutroman och en imponerande sådan.

I början av boken får vi lära känna Effia och Esi. De är systrar, men det vet de inte om.De känner inte alls till varandra och deras liv tar väldigt olika vägar.
Effia kommer från en väl ansedd stam som har börjat samarbeta med de engelsmän som kommit till landet. Hon gifts bort med den engelske guvernören och lever tillsammans med honom som en relativt respekterad situation - även om han redan är gift med en engelsk kvinna och har en familj hemma i England.
Under Effias hus finns fängelset där hundratals slavar väntar på att föras med båt över havet till ett främmande land. Bland dem finns Esi som har växt upp under bra förhållanden, men som blev tillfångatagen och nu är en slav bland många andra slavar.

Dessa båda kvinnor utgör varsin gren av en släkt som vi får följa i Ghana och i Amerika. I byarna i Afrika och på bomullsplantagen i den amerikanska södern och ändra fram till det relativt nutida Haarlem, New York.

Det är bitvis jobbig läsning med nästan obeskrivbara förhållanden för slavarna. Det finns det ju många böcker och filmer som har fångat, men det är fortfarande svårt att värja sig för. Det som känns speciellt med den här romanen är att det är också en fin och tänkvärd skildring av livet i Afrika, i byarna och hur folket där hanterar kolonialiseringen. Den beskriver ett starkt och stolt folk. Inte idealiserande, här finns också både goda och onda personer, men trovärdigt och intresseväckande.

Jag tycker om hur det olika personernas berättelser tar vid varandra, hakar i och broderas vidare. De följet inte varandra exakt, ibland är det ganska stora tidshopp, men det finns alltid en tydlig koppling bakåt så att läsaren förstår vad som hänt med personen som var i centrum strax innan. Det är väldigt skickligt gjort och en ren njutning att läsa.

Det här är en bok att beröras av och bära med sig långt efter avslutad läsning. Jag rekommenderar den varmt!


Vända hem
Författare: Yaa Gyasi
Förlag: Norstedt (2017)
ISBN: 9789113070964
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Håller med dig, det här kommer blir en sådan där bok som man kan tipsa om både till gammal och ung. Jag gillade att den var så osentimental (för det mesta).

    SvaraRadera