måndag 30 januari 2017

Ordbrodösen

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Vissa böcker är så bra att de fullständigt tar andan ur läsaren. Ordbrodösen av Anna Arvidsson är en sådan bok. Jag kunde inte släppa den och var väldigt asocial med min familj i lördags och smög till mig varenda lässtund jag kunde hitta. Som tur är, är de vana vid att jag försvinner bort från världen med en bok. Det händer ju ... hrm ... då och då ...

Nåväl, till boken. Det är författarens debutroman och den handlar om Alba som kommer från en släkt där kvinnorna har en hemlig och magisk förmåga. De är ordbrodöser - de kan påverka andra människors tankar och handlingar genom det skrivna ordet.
Alba stammar från en rad mäktiga ordbrodöser. Hennes mamma hade en stark kraft, men gick bort när Alba bara var 5 år och hon växer upp i en liten ort i Värmland och uppfostrats av sin mormor och morfar. Hennes framtid är redan utstakad och nu på sin 18-årsdag är det dags att genomgå ett prov som är mer en formell ritual än ett test. Men provet går fel - Albas kraft fungerar inte!

Alba skickas i all hast till en släkting i Stockholm. Det finns misstankar om vad som kan hindra hennes kraft och ordbrodöserna börjar utreda om de stämmer. Alba får lära känna en ny sida av sin familjs historia hos sin släkting Lo och hennes dotter Klara. Hon inser också att hon har fått information av sin mamma som väldigt liten och att den nu kommer till henne på ett oväntat sätt. När hon förstår orsaken till att hennes kraft inte aktiverats inser hon att det är av allra största vikt att hon hinner före de andra ordbrodöserna. Det blir också tydligt att det finns någon som gör nästan vad som helst för att hindra att Alba att göra just det. Någon som har kraften att få andra människor att lyda. Det blir ett oerhört spännande sökande efter de ledtrådar som Alba behöver och hon förstår att det finns saker som är mycket viktigare än kraften.

 Jag kan inte sluta läsa - jag måste få veta hur det går. Samtidigt vill jag inte att boken ska ta slut. Anna Arvidsson levererar en magiskt bra berättelse. Idén bakom den här boken är strålande och titeln så otroligt intresseväckande. Den här boken är tight, välskriven och med komplexa och intressanta karaktärer. Missa den inte - den är fullständigt lysande!

Ordbrodösen
Författare: Anna Arvidsson
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129700756
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer: