måndag 16 januari 2017

En saga om tidens väsen

En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki  handlar om Ruth som bor på en ö vid Kanadas Stilla Havs-kust. En dag hittar hon en Hello Kitty-matlåda på stranden. I den finner hon bland annat en dagbok skriven av Nao, en japansk flicka.

Nao berättar om sig själv och sin familj. Hon har det tufft i skolan där hon blir mobbad och trakasserad. Hemma finns en deprimerad far som letar efter på Internet efter det bästa sättet att ta livet av sig själv. Tryggheten finner hon hos sin gammelmormor, som är en zenbuddhistisk nunna och en på många sätt fascinerade kvinna. Nao skriver också i sin dagbok att de hon inte kommer att leva länge till.

Ruth fascineras av Naos berättelse, men inser att dagboken är gammal och måste ha skrivits för många år sedan. Hon funderar på hur det kommer sig att matlådan flöt upp på just hennes strand, vilka vägar den tagit dig och hur länge den varit på väg över havet. Hon börjar känna det som om det var meningen att hon skulle hitta dagboken och att de båda kvinnornas öden på något vis hänger samman.

Det här är en vacker och lågmäld berättelse om två kvinnor på olika platser och olika tider. Jag hade hoppats på att bli ännu mer berörd av den och även om jag tyckte mycket om att läsa den, så nådde den inte riktigt ända fram till mig, men jag har svårt att sätta fingret på precis var berättelsen "tappar"mig. Men ändå läsvärd.

Jag kryssade "That you chose because of the cover" på min sommarbingobricka.

En saga om tidens väsen
Författare: Ruth Ozeki
Förlag: Stockholm Forum (2015)
ISBN: 9789137142777
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: