torsdag 25 januari 2018

Till alla killar jag har gillat

Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han handlar om 16-åriga Lara Jean som bor tillsammans med sin hårt arbetande far och sina två systrar Margot och Kitty. Sedan flickornas mamma dog är det storasyster Margot som tar hand om det mesta i familjen, men nu ska hon åka till Skottland och plugga och Lara Jean får ta allt större ansvar. Hon är inte alls lika organiserad som Margot och har dessutom en hel del annat att tänka på, som till exempel att de fem kärleksbrev hon skrivit till killar hon varit kär i - men som hon aldrig har avsett att de skulle läsa utan omsorgsfullt gömt i en hattask - plötsligt är borta och att det också visar sig att någon har postat breven! Nu har alla killar hon tidigare har gillat fått veta just det. Ett av breven har skickats till Margots före detta pojkvän Josh. Han är dessutom deras granne och vän och den den sista personen i världen Lara Jean vill avslöja sina känslor inför. Nu försöker hon desperat övertyga killarna om att breven är gamla och att inga känslor finns kvar. För det är ju sant. Eller?

Å ena sidan är berättelsen om Lara Jeans kärleksbekymmer en ganska typisk amerikansk high school-historia med alla de tonårskaraktärer som brukar finnas i den miljön. Här finns de coola och här finns nördarna. Här finns den snygga tjejen som kan får vem hon än pekar på. Här finns de som är populära och de som gör nästan vad som helst för att bli det. Här finns den alternativa kompisen som, till synes, inte bryr sig alls. Lara Jean är en rar, naiv och lite klumpig karaktär - och självklart helt omedveten om att hon är vacker! Ett klassiskt triangeldrama utspelas där huvudpersonen slits mellan två killar som är varsin tydlig "typ", men där det finns mer under ytan (såklart!) än vad man tror vid första anblick. Författaren kommer dock undan med det ganska klassiska upplägget för att det kombineras med en ganska rapp dialog och med karaktärer som inte bara blir schabloner.

Å andra sidan är boken en varm och kärleksfull skildring av en familj. De tre systrarna som jobbar på att gå vidare efter att ha förlorat sin mor och deras far som är kärleksfull, men lätt disträ och vilsen han också. Charmtrollet Kitty som är lite lillgammal och tar till alla knep för att övertala familjen om att hon behöver en hund att ta hand om. Margot som axlat modersrollen, men sedan åker till andra sidan Atlanten. Är det för att hon själv behöver utrymmer eller för att hon behöver veta att hon inte tas för given? Lara Jean som säger att hon utan att tveka väljer att stanna hemma med sin familj framför att gå på fest för att hon trivs bäst med det. Är det sanning eller är det för att hon inte törs ta sig utanför hemmets trygga väggar? Och är hon redo för kärlek? Allt verkade så mycket lättare när kärleksbreven låt kvar i sin hattask. Dynamiken mellan systrarna - framförallt de två äldre - driver historien framåt och engagerar.

Det är den här delen av boken jag gillar bäst - de där sakerna som jag får läsa mig till mellan raderna och som gör att den här boken inte bara är den där typiska amerikanska high school-historien som den kan tyckas vara vid första anblick. Den varma, men lite vemodiga, stämningen i familjen fångar mig och jag tycker om att lära känna de tre systrarna mer och mer. Köket och maten har en central plats i boken. Här är byggs det trygghet med hjälp av mat och traditioner som bevaras med kakbak. Här finns också pappans omsorg om sina döttrar och minnen av mamman och henne koreanska bakgrund som ett doft- och smakspår. Det är inte konstigt att Josh, och för all del en hel del andra människor, tycker om att hänga i familjens kök - jag skulle själv inte ha något emot att tillbringa ytterligare en stund där.

______
Titel: Till alla killar jag har gillat
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit 
Utgivningsår: 2018

Ytterligare två titlar om Lara Jean är planerade för utgivning under 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar