torsdag 4 januari 2018

Läsutmaningar - hur de gick 2017 och nya 2018

Jag har haft några läsutmaningar i år och här kommer en liten rapport om dem och några tankar om nya utmaningar.

Hyllvärmare 2017
Denna välbehövliga utmaning initierades av Cissis bokhylla och går ut på att man ska läsa minst 12 böcker ur sin egen hylla som stått och värmt hyllplanen i mer än 12 månader.
Den utmaningen lyckades jag med och här nedan ser nu vilka hyllvärmare som blev lästa. De som är bloggade finns under länken #hyllvärmare2017
Men det finns ännu hyllvärmare kvar så jag hänger på Cissi (och många andra) i utmaningen #hyllvärmare2018
Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017
Det här är en utmaning i en grupp på Facebook där man ska läsa en barn- eller ungdomsbok på ett givet tema varje månad. Jag missade temat i juli och i december, så det blir ett litet minus, men det blev ändå 10 lästa barn- och ungdomsböcker. De som jag har hunnit blogga finns under taggen #bou2017
Den här utmaningen fortsätter under 2018. Jag kommer jag inte att delta, men för den som är intresserad finns FB-gruppen här.

Van Veeteren-utmaningen
Min bokcirkelkompis Jesper fick med mig på den utmaning han hade tänkt ut för 2017, nämligen att läsa alla 10 van Veeteren-deckare av Håkan Nesser. Vi läste dem i kronologisk ordning, en i månaden (med uppehåll i juli) och bloggade om dem på våra respektive blogg den sista söndagen i månaden. Jag gillar Håkan Nesser väldigt mycket och har läst det mesta av honom utom just dessa deckare, så det var roligt att även göra den bekantskapen.

Läs en novell II
Novellutmaningen Läs en novell II pågick mellan 5 september 2016-11 juni 2017 och gick ut på att pricka av minst 20 av 40 noveller på givna teman. Jag läste 22 stycken så det blev klart godkänt. Låter det som en kul utmaning? Då har Ugglan & boken utmaningen Läs en novell III igång på sin blogg. Jag kommer inte att delta i den här omgången utan klurar på andra utmaningar.


Läsbingo
Jag har också spelat både sommarbingo och höstbingo (och är på gång med ett julbingo) och det är en slags läsutmaning jag gillar - att hitta böcker på ett visst tema och "tävla" lite i all vänskaplighet med andra boktokar. Den här typen av utmaningar går ju också att kombinera väldigt bra med t.ex. hyllvärmare.
Ja, och så har jag ju deltagit i PåskläsningsutmaningenMias midsommarutmaning,  Fall-into-Fantasy 2017 och "realtidsläsningen" av Tordyveln flyger i skymningen.

Vilka utmaningar ska jag då ta mig an 2018?

Ja, hyllvärmarutmaningen blir det ju, men jag kommer också att försöka läsa en bok på engelska i månaden. Jag blev lite paff när jag insåg att jag bara hade läst tre böcker på engelska på hela förra året och insåg att jag tror att jag läser mer på engelska än jag gör. Här får det bli skärpning för jag behöver hålla språket igång. Är det någon som vill hänga på är det självklart bara roligt. Jag kommer kalla utmaningen English Book Boost ;)

En annan sak som jag kommer att försöka ta tag i är inte precis en utmaning. Eller ja, jo, kanske ... Det är att läsa en del böcker som jag har fått t.ex. på bokmässan eller i andra sammanhang som kanske inte precis är recensionsexemplar i bemärkelsen "kan du läsa och blogga om den här boken, men ändå böcker som jag har fått med en förhoppning om att de ska bli lästa och bloggade - om ni förstå hur jag menar. De platsar inte direkt under hyllvärmarna för de har inte stått så länge, men jag ska helt enkelt försöka välja böcker ur den egna hyllan i större utsträckning.

Så, det får nog vara bra så.
Kommer du att delta i några läsutmaningar i år?

2 kommentarer:

 1. Bokbingo är kul!
  Jag borde nog delta i hyllvärmarutmaningen, men förhoppningsvis får jag några hyllvärmare lästa utan att formellt delta i utmaningen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man ju ha som ambition ändå.

   Radera