söndag 13 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

Veckans sista tips på temat #kroppochknopp är boken "Ser mitt huvud tjockt ut i den här?" av Randa Abdel-Fattah.

Den handlar om 16-åriga Amal, en muslimsk tjej i Australien. Precis innan sommarlovet är slut tar Amal det stora beslutet att börja bära slöja. Det är helt och hållet hennes eget val och något hon verkligen är säker på, men det betyder ju inte att det är lätt att komma till skolan eller att det inte finns situationer som blir komplicerade.
En tankeväckande och ibland också rolig bok som ger en modern ung tjejs perspektiv på valet att bära slöja.

lördag 12 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Räkna hjärtslag + Värma händer

Dagens tips är de fina böckerna om Betty av Katarina Widholm. I "Räkna hjärtslag" får vi lära känna Betty som i slutet av 1930-talet lämnar Hudiksvall för att tjäna som hembiträde. 17 år gammal hamnar hon i en doktorsfamilj på Östermalm i Stockholm. Det är en helt annan värld än den hon är van vid och ingen lätt tillvaro för en ung, outbildad kvinna.

I "Värma händer" får vi fortsätta följa Betty som nu är gift och mor, men hon drömmer om en helt annan tillvaro. Så småningom tar hon steget ut i yrkeslivet och kommer närmare det liv hon önskar sig.

Välskriven kvinnohistoria och fin läsning. Del tre i serien kommer nu i höst.

fredag 11 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Happy fat

"Happy fat" av Sofie Hagen är berättelsen om hur författaren bestämde sig för att börja acceptera sig själv i en värld fylld av fördomar mot och diskriminering av feta personer.

Boken är lika delar självbiografi och debattinlägg kryddat med massor av humor. Uppfriskande och viktig läsning.

torsdag 10 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Ett halvt andetag

"Ett halvt andetag" av Anna Agrell utspelas 1948 i en liten bruksort i Småland. Här bor Sonja med sin fästman och hon har lite svårt att se dig själv vara nöjd med rollen som god hustru. Hon drömmer om att få skissa fram vackra saker på glasbruket. Hon kämpar också med sitt dåliga samvete över att hon inte finns till hands mer för sin psykiskt sjuka mor.

När tillvaron känns som mest krävande lär Sonja känna Mirkka som flyttar in i huset intill. Mirkka gör allt för att nå sin dröm - att bli professionell löpare och springa ärevarv på Stockholms stadion. Detta trots att läkare vid denna tiden avråder kvinnor från att springa överhuvudtaget för vid löpning finns det risk att livmodern trillar ut.
Sonja sugs med i Mirkkas energi och optimism och det finns ingen väg tillbaka.

En riktigt välskriven bok om drömmar och förbjudna tankar. Den belyser idrott för kvinnor och tidens syn på psykisk ohälsa. Finstämt berättat och en stark debut.

onsdag 9 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Lite död runt ögonen

David Ärlemalm Stockholmsskildring "Lite död runt ögonen" handlar om Arto som har lämnat ett liv med missbruk bakom sig och allt han vill är att skapa ett bra liv åt dottern Bodil. Hennes mamma dog i en överdos och det gjorde att Arto tog avstånd från sitt gamla liv.

Men mönster är svåra att bryta och när Arto blir av med jobbet ser han ingen annan utväg än att skaffa pengar på det sätt han gjorde förut.
Att balansera pappalivet med en tillvaro fylld av brott och våld är ingen lätt konst.

En bok som både är brutal och varm - hur konstigt det än låter.

tisdag 8 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Ett år av vila och avkoppling

Ottessa Moshfegs roman "Ett år av vila och avkoppling" är en skruvad berättelse om en kvinna som, efter att ha fått sparken för att hon tagit långa tupplurar på jobbet, bestämmer sig för att sova bort ett helt år. Hon behöver egentligen inte jobba för hon lever på ett väl tilltaget arv och behöver inte oroa sig för hyran för lägenheten på Manhattan. Hennes läkare hjälper också mer än gärna till med att skriva ut de läkemedel som behövs för en årslång dvala.

En replik åt ett samhälle där normen är tillgänglighet och att utnyttja dygnets alla timmar till fullo. En berättelse som är destruktiv, störande och intressant.

måndag 7 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Kring denna kropp

Sommarlovsboktipsen fortsätter och faktiskt sommarlovet också ett litet tag till trots att man tror att det är november när man tittar ut.

Veckans tema är "kropp och knopp" och jag bjuder på en rad boktips som anknyter till det på något vis.

Först ut är Stina Wolters bok "Kring denna kropp" som handlar om kvinnors rätt till sina kroppar utan fördömande ord eller blickar. Hon berättar naket och ärligt om det hat hon själv har fått utstå. Hon delar också med sig av tankar kring sin systers anorexia och sin mammas demens.
Något fragmentarisk, men viktig läsning!

söndag 6 augusti 2023

Sommarlovsboktips: 1793

Niklas Natt och dags historiska deckare "1793" är dagens tips. Berättelsen tar plats vid tiden just efter Gustav III:s död då Sveriges kung är en omyndig pojke och det pyr av missnöje efter krigsåren som i stort sett tömt statskassan.

Ett lik utan armar och ben hittas i en sjö på Södermalm tillsammans med allt avskräde från den förslummade stadsdelen. Cecil Winge kallas in för att hjälpa Stockholms poliskammare och han ställer upp trots att hans hälsa är långtifrån bra.

Det här är en deckarhistoria som är äcklig, smutsig och rejält mörk. Den utspelas inte på slott och i fina salonger bland pudrade peruker och överflöd utan i tidens och stadens baksida. Det är inte en bok för den äckelmagade, men den är ruskigt spännande.

lördag 5 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Flickan i brevet

Nästa tios på temat #historiskt blir "Flickan i brevet" av Emily Gunnis. Den handlar om de sk. Magdalenatvätterierna som drevs av den katolska kyrkan på Irland. Där arbetade unga kvinnor under närmast slavlika förhållanden. Ofta hade flickorna blivit gravida utan att vara gifta och de gömdes undan på hem för ogifta mödrar där de ofta blev kvar efter att barnet fötts.

Vi får följa Ivy som 1956 skickas till St Margarets hem för ogifta mödrar av sin familj. Barnet adopteras bort direkt efter födseln och mot Ivys vilja. I modern tid hittar journalisten Samantha ett brev från en ung kvinna som är inspärrad på St Margarets och hon anar ett scoop. Men det är ont om tid. Hemmet ska rivas inom kort och kommer då ta med sig sina hemligheter in i glömska.

En sorglig berättelse baserad på verkliga händelser.

Just nu i augusti 2023

   

Det är augusti och den första lördagen i månaden. Det innebär att det är dags för ännu en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag Between Us av den alltid väldigt bra Mhairi McFarlane.

Just nu lyssnar jag på tvättmaskinen som jobbar på som vanligt.

Just nu tittar jag på Drakprinsen tillsammans med familjen och nya säsongen av Sweet Magnolias när jag tittar själv.

Just nu njuter jag av mina sista semesterdagar. På torsdag börjar jag jobba igen. Det är ett av mina bästa tips - att mjukstarta med en kort vecka.

Just nu längtar jag inte efter något speciellt. Jag är ganska nöjd just nu.

fredag 4 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Långt bortom havet

2 200 spanska flyktingar fick en fristad i Chile 1939 efter att Franco hade segrat i det spanska inbördeskriget. En av dessa flyktingar handlar Isabel Allendes roman "Långt bortom havet" om.

Roser är en ung gravid änka och hon ingår ett konvenansäktenskap med sin avlidne makes bror för att få möjligheten att få resa till Chile. Hon är pianist och hennes nye make är medicinstuderande som under inbördeskriget arbetade som fältläkare. De är ett udda par, men de möter tillsammans de utmaningar det innebär att vara flykting och ny i ett land. Länge drömmer de om att kunna återvända till Spanien, men när så småningom deras gemensamma barn föds inser de att den nya generationen har att hem i Chile.

Jag visste inte så mycket om den här delen av Spaniens historia i efterdyningarna av inbördeskriget, så det var intressant att få det invävt i en skönlitterär berättelse.

Huset i det blommande trädet

Jag kan stå ut med ganska mycket trams i en feelgood-roman om boken är smart eller roligt skriven och om personerna i boken är lätta att tycka om. Tyvärr kvalar inte Huset i det blommande trädet av Holly Martin in på någon av punkterna.

Har ni inte läst boken än så vill jag varna för att det förekommer spoilers i texten nedan.

Huvudpersonen Indigo, som blivit både arbetslös och förlorat sin lägenhet, också upptäcker att hon är gravid efter ett one-night stand. Kvällen var visserligen fantastisk och hon har tänkt mycket på killen (River) efteråt, men Indigo trodde aldrig att de skulle ses igen.

Nu bestämmer hon sig för att söka upp River på hans arbetsplats - en semesterby i Wales bestående av fantastiska trädhus för uthyrning.

Men när hon dyker upp där känner inte River igen henne (kanske för att hon var helt utklädd inklusive färgade kontaktlinser och presenterade sig med sitt smeknamn Indy), men hon lyckas skaffa sig ett jobb i receptionen och får bo inneboende hos River och hans lilla dotter.

Han å sin sida går och trånar efter den fantastiska kvinnan Mindy (!) som han tillbringade en natt med för inte så länge sedan. Han har till och med byggt ett speciellt trähus till henne.

Det är lite för osannolikt upplägg, lite för många konstiga missförstånd, lite för puttinuttigt och idylliskt där bland trähuset och karaktärerna pratar så himla snusförnuftigt till varandra och är så himla snygga - jag blir bara trött.

Jag har förstått att författaren är mycket uopskattad i Storbritannien och jag har läst flera positiva omdömen om den här boken av svenska bokstagrammers, men det här var inte min kopp te.

Min lyckliga plats

Att läsa en bok av Emily Henry har nästan blivit en sommartradition och i år sparade jag "Min lyckliga plats" till en helg i slutet av juni.

Boken handlar om Harriet och Wyn som varit ett par sedan college och semestrat tillsammans med sina vänner i en stuga i Maine de senaste tio åren. Men den här sommaren blir annorlunda. Harriet och Wyn gjorde nämligen slut på ett halvår sedan, men har av olika anledningar inte berättat det för sina vänner än. Så nu ska de dela sovrum och låtsas vara ett lyckligt par en sista sommar innan stugan ska säljas.

Jag får en enorm lust att semestra i en stuga vid havet i Maine när jag läser den här boken. Miljön är verkligen fantastisk och jag kan riktigt se stugan framför mig. Förvecklingarna är lite som de är i en feelgood-roman med missförstånd och saker som är outsagda, men persongalleriet består av sympatiska personer som man gärna läser om.

En bok som gjorde mig glad och varm om hjärtat!

torsdag 3 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Dit du går, följer jag

Lina Nordquists starka debutroman "Dit du går, följer jag" utsågs till Årets bok 2022.

Det är berättelsen om Unni, Armod och deras lille son Roar som vid sekelskiftet 1900 flyr från Norge och skapar sig ett nytt hem i ett ödetorp i Hälsingland. De lever nära vildmarken och är utlämnade till naturens krafter. De tvingas också stå ut med den brutala skogsbonden och hans villkor.

Vi får följa Unni och Armod i deras starka kärlekshistoria och i deras kamp, men berättelsen kommer också i nutid som återblickar när Roars svärdotter Kåra återvände till stugan för att planera sin svärfars begravning.

Vacker och vemodig läsning.

onsdag 2 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Passera

"Passera" av Nella Larsen handlar om två kvinnor i Chicago på 1920-talet som båda två passerar som vita på en plats där de som svarta kvinnor egentligen inte har tillträde. Men Irene och Clare har helt olika förutsättningar för hur de passerar och mötet dem emellan leder så småningom till tragedi.

Den här boken som skrevs redan 1929, men gavs ut på svenska först 2022. Den ger nya perspektiv på rasifiering och är ett intressant tidsdokument.

tisdag 1 augusti 2023

Sommarlovsboktips: Hoppets tåg

"Hoppets tåg" av Viola Ardone är en berättelsen som utspelas i efterkrigstidens Italien. Nöden är stor i södra Italien som drabbades hårt av striderna i andra världskriget. Antoinetta ser ingen annan utväg än att sätta sin sjuårige son Amerigo på ett tåg till norra Italien där tillgången på mat är bättre. Amerigo kommer till den ensamstående Derna och även om allt är annorlunda och obekant anpassar han sig snabbt. Dernas svåger Alcide tillverkar en fiol åt Amerigo och lär honom älska musik.

När tiden sedan kommer för att återvända till Neapel och sin biologiska mamma har Amerigo svårt att återanpassa sig och smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till Bologna och Derna. Först i veden ålder återvänder han till Neapel igen.

Gripande!

Månadssammanfattning juli 2023

Juli innebar intensiv slutspurt på jobbet innan det äntligen blev dags för semester i mitten av månaden. Familjesemester innebär oftast mindre lästid för mig, men lite läsning har jag ändå lyckats ägna mig åt och det resulterade i nio lästa böcker.
Geografiskt har jag rört mig från Korea till Australien och England och sedan via Närke till Norge och Island med ett stopp i det antika Grekland.

Bäst denna månad var Kartografen, Blodrött hav och The Son of Achilles. Den sista var också juli månads bok i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2023