tisdag 9 augusti 2022

Sommarlovsboktips 59: Obehaget om kvällarna

Vi reser vidare från Tyskland till Nederländerna och boken "Obehaget om kvällarna" av Marieke Lucas Rijneveld.

Och obehaglig är verkligen ett ord som beskriver den här romanen. Bokens berättarjag Jas är en ung flicka som, tillsammans med sina syskon, lämnas helt av sina föräldrar. Inte fysiskt, men efter att Jas äldre bror går ner sig i en vak och drunknar sluter de sig helt och går in i sin tro och blir uppslukade av synd, skuld och det straff Gud har gett den. Jas klandrar sig själv för det som har hänt eftersom hon en gång i förtvivlan över att hennes älskade kanin skulle bli julmiddag bad Gud att ta brodern istället. Hon hittar på saker för att sona sin synd, t.ex. trycker hon in ett häftstift i naveln och låter det sitta där och irritera som en slags botgöring. Hennes tankar är mörka och alltmer oroande i en tillvaro utan någon vuxen som kan hjälpa henne att bearbeta dem. En riktigt smärtsam historia. Stark läsning!

måndag 8 augusti 2022

Sommarlovsboktips 58: Körsbärslandet

Jag är en av dem som inte hade aktuellt pass inför denna sommar, så förutom en liten tur till Danmark har vi hållit i Sverige under semestern, men den här veckan tänkte jag ge mig ut på en liten resa med mina sommarlovsboktips.

Vi börjar i Tyskland med boken "Körsbärslandet" av Dörte Hansen.

Den utspelas i Olland, söder om Hamburg bland korsvirkeshus, platt-tyska och starka traditioner. Den handlar om flykt från krig och de spår de sätter hos människor med sorg och rotlöshet, men det är också en berättelse med en torr slags humor i kontrasten mellan människorna, mellan det lantliga och staden.

Det är en bok som inte låter sig beskrivas så lätt, men som är en läsupplevelse.

söndag 7 augusti 2022

Sommarlovsboktips 57: Månen, varelsen och jag

Sista boktipset ut på temat #pride är en barnbok för åldern 6-9 år. Den handlar om Månne som är trött på att förklara det där med att varken vara kille eller tjej utan hen.
Månne tänker starta en Youtube-kanal och bli världens yngsta youtuber och där ska hem prata om allt som hen gillar - om sina samtal med månen, om sina bästa vänner och om att spela synth. Men också om jobbiga barn i skolan som ställer dumma frågor, om släktingar som kallar trans för "trams" och om alla de tillfällen då man måste välja mellan att vara kille eller tjej.

"Månen, varelsen och jag" av Ylva Karlsson är en bok som på ett enkelt sätt förklarar för barn om att vara binär. Boken har härliga bilder gjorda av Sofie Falkenhem.

lördag 6 augusti 2022

Sommarlovsboktips 56: Brorsan är kung

Måns måste följa med sin mamma till Malmö några veckor en sommar för att hon har fått ett tillfälligt jobb där. Det kanske inte är det Måns vill helst av allt, men samtidigt känns det skönt att få en paus efter en jobbig vår hemma i Stockholm och ett gräl med pappan. Malmö blir en chanslöse Måns att bara få vara Måns. Han träffar Mikkel på gården och efter en knagglig start bondar de över skateboard-intresset och blir de bästa vänner. Eller mer än vänner - brorsor. Måns är överlycklig för han har verkligen längtat efter en sådan vän.
Det är bara en liten sak som gnager i honom. Något han inte vågar berätta för Mikkel. Att Måns är en kille är något han vet med 100% säkerhet - det är bara det där lilla faktumet att det står Michelle i hans pass.

Jenny Jägerfelds bok Brorsan är kung är en riktigt fin bok om att veta vem man är, men det svåra i att behöva övertyga människorna runt omkring att förstå det. 

Just nu i augusti 2022

Första lördagen i en ny månad betyder en "just nu"-enkät på bloggen. Häng med och svara på frågorna om vad du läser, tittar på, lyssnar på och längtar efter just nu. Inlägg finns också hos Enligt O och Och dagarna går.

Just nu slalomläser jag "Mad about you" av Mhairi McFarlane och "Vattnets sötma" av Nathan Harris.

Just nu tittar jag, lite motvilligt, på fjärde säsongen av Handmaid's Tale på Netflix tillsammans med min man och ska snart hugga in på den nya säsongen av Virgin River.

Just nu lyssnar jag mest på familjens "hemma"-ljud och det känns mysigt efter flera dagar på resande fot.

Just nu längtar jag inte efter något speciellt utan ser fram emot att njuta av de sista dagarna av semestern.

fredag 5 augusti 2022

Sommarlovsboktips 55: Det finns annan frukt än apelsiner

Jeanette Wintersons debutroman Det finns annan frukt än apelsiner är delvis självbiografisk och huvudpersonen heter också Jeanette. Hon växer upp i en starkt religiös och frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon träffar i stort sett bara andra ur församlingen så när hon börjar i en vanlig skola blir kulturkrocken total. När hon i 16-årsåldern blir kär i en annan flicka kastas världen som hon känner den omkull igen. Lesbisk kärlek ingår inte i den plan som hon haft utstakad för sig och hon tvingas ge upp planerna på att bli missionär och predikant och lämna både familjen och församlingen för att få leva som hon vill.

torsdag 4 augusti 2022

Sommarlovsboktips 54: George

Alla tror att George är en pojke, men själv vet George att hon är en flicka. När en skolpjäs ska sättas upp vill George inget hellre än att spela rollen som Charlotte, men läraren låter inte ens George försöka - det är ingen roll för en kille.

Men tillsammans med sin bästis Kelly tänker George ut en plan som förhoppningsvis gör att hon får rollen och kanske också för första gången visa sitt rätta jag.

"George" av Alex Gino är en bra och fin historia om att vara ung och transgender.

onsdag 3 augusti 2022

Sommarlovsboktips 53: Roger och Rebecka

Roger och Rebecka är fortsättningen på Karin Alfredssons bok Vajlett och Rut som handlade om två kvinnor i en liten by i Norrlands inland på 1950-talet. De älskar varandra men vid den här tiden och på den här platsen finns ingen möjlighet för dem att visa sin kärlek öppet. De måste dessutom smussla hemma också nu när Ruts son Roger bor hos dem. Om de blir avslöjade som annat än rumskamrater kan Rut förlora sin son och Vajlett sitt arbete som lärarinna.

Valjett läser tidningsartiklar om hur "onaturligt" hennes och Ruts kärlek är och det får henne att tvivla. Kanske borde hon flytta ifrån byn för gott och glömma Rut.

Samtidigt berättas Rogers historia. Han trivs inte i byn och känner sig utanför. När Ingeborg återvänder till byn med sin dotter Rebecka, som inte heller har någon pappa eller några syskon, blir hon och Roger genast vänner och håller ihop mot de andra barnens glåpord.

En intressant och berörande bok om vänskap, kärlek och maktförhållanden.

tisdag 2 augusti 2022

Sommarlovsboktips 52: Hästpojkarna

Boktips nummer två den här veckan på temat "pride" blir Johan Ehns fina roman "Hästpojkarna".

Det är den gripande berättelsen om två barnhemspojkar på 1920-talet i dåvarande Tjeckoslovakien. Den ena av dem blir illa behandlad och pojkarna bestämmer sig för att rymma. De får arbete på en cirkus och lär sig utföra fantastiska konster på hästryggen. De förstår också så småningom att deras relation är så mycket mer än vänskap. Cirkusen kommer så småningom till Berlin där det finns normbrytande klubbar där alla sorters kärlek är tillåten, men det är också ett Tyskland där nazisterna vinner mark och samhället hårdnar runt cirkusens medlemmar.

I nutid får vi träffa Anton, en nybakad student som sommarjobbar på hemtjänsten i Stockholm. En av de äldre han besöker är den nästan 100 år gamla mannen Alexander Kovac. Mannen pratar inte alls och har rykte om sig att vara svår bland personalen på hemtjänsten. Anton upptäcker dock att Alexander kommunicera med honom genom att stöta med käppen i golvet. Anton fascineras av den äldre mannen och blir nyfiken när han ser foton på hästar och cirkusartister hemma hos honom. Vad har den här mannen levt för slags liv?

Engagerande, intressant och välskrivet.

måndag 1 augusti 2022

Sommarlovsboktips 51: Lisa och Lilly

Idag är det första augusti - ny månad, ny vecka och nytt tema för sommarlovsboktipsen. Eftersom veckan sammanfaller med Stockholm Pride får "Pride" också bli veckans tema.

Först ut blir boken "Lisa och Lilly" av Mian Lodalen. Den är baserad på den sanna berättelsen om de två unga kvinnorna som träffades på en dans en sommarkväll år 1910. Deras vänskap övergick till kärlek, men vid den här tiden var det omöjligt för dem att visa den eller leva tillsammans. Då valde de istället att avsluta sina liv och de hittades drunknade i Hammarby sjö, tätt sammanbundna.

Det är alltid lite speciellt att läsa en bok där man "vet hur det går". Det krävs lite extra av författaren för att bygga upp berättelsen, men det är inget problem i den här boken. Skildringen av Stockholm vid den här tiden med arbetarnas och kvinnornas villkor är riktigt bra och kärlekshistorien mellan Lisa och Lilly griper tag och berör.

Månadssammanfattning juli 2022

Juliläsningen såg ut så här. Elva böcker lästa. Mycket feelgood så som det brukar bli på sommaren, men också lite annat smått och gott.

söndag 31 juli 2022

Sommarlovsboktips 50: Ellens val

Dagens tips är inte bara en utan fem böcker - nämligen serien Ellens val. Om man är ute efter att sträckläsa något så lämpar sig dessa böcker väldigt bra för just det. Del ett och två - Det nya livet och Kärleken - är skrivna av Helena Dahlgren och där får vi lära känna Ellen när hon i början av 1900-talet lämnar hemmet och beger sig till studentstaden. Hon har sett fram emot att påbörja högre studier, men livet som kvinnlig student i det fortfarande mycket mansdominerade akademin är inte alltid lätt. Hon försöker också få kontakt med sin syster som efter sitt giftermål verkar ha förändrats och slutar höra av sig. Ellen anar dock att inte allt står rätt till.

I del tre, fyra och fem - Lockelsen, Friheten och Möten i skymningen tar Moa Eriksson Sandberg över stafettpinnen och vi får fortsätta följa Ellen och de vänner hon får i studentstaden. Böckerna räds inte för tiden kontroversiella ämnen som homosexualitet, klass och kvinnorättsfrågor, men är också berättelser om kärlek och systerskap.

Det här är smart, feministisk romance i historisk och akademisk miljö. Rekommenderas!

Del sex i serien har precis kommit ut - Förbjuden längtan av Elvira Berg.

20 snabba om sommaren


Jag hittade en sommarversion av 20 snabba hos Enligt O med instruktionen "Välj mellan två alternativ och tänk snabbt."

Jag har markerat mina val i fetstil.

rån eller bägare? Tycker nästan lika mycket om rånet som om glassen.

mjukglass eller kulglass? Jag älskar glass med olika varianter av kolasås och nötter, så kulglass ger många fler alternativ.

sjö eller hav? Uppvuxen med bad i sjö och trivs bäst med det, men havet är ju otroligt vackert.

stad eller strand? Är inte mycket för strandhäng så jag väljer stad, men mer parkliv än uteliv.

vitt eller rosé? Gillar egentligen bäst rött vin, men på sommaren tar hag gärna ett glas rosé.

deckare eller feelgood? Bra feelgood är härlig sommarläsning.

pocket eller e-bok? Det blir mer och mer e-bok för min del. Så praktiskt, speciellt på resa.

ljudbok eller poddar? Inget av det, är inte förtjust i ljudmediet.

äta ute eller äta inne? Betyder det äta utomhus eller på restaurang ... Jag väljer att tolka det som att gå ut att äta och det gillar jag mycket. Då slipper jag laga mat.

sol eller skugga? Gillar sol, så att jag kan välja att sätta mig i skuggan.

fotbolls-EM eller friidrotts-VM? Svaret får bli inget av det här också, tittar inte alls på sport.

badare eller badkruka? Badar inte så gärna, en denna sommar har det ändå blivit ganska många dopp.

läser mer eller mindre på sommaren? Jag läser mer på sommaren, men inte just på semestern som fylls av familjeaktiviteter.

hemma eller borta? Jag är en hemmagris.

läslistor eller fri läsning? Jag gör läslistor, men avviker ganska ofta ifrån dem.

planera eller vara spontan? Trivs bäst när jag får planera.

Emma Hamberg eller Emily Henry? Läste hennes senaste precis och den var verkligen charmig.

vattenmelon eller honungsmelon? Vattenmelon utan tvekan.

bubbligt eller stilla vatten? Bubblor är gott.

Anders de la Motte eller Anders Roslund? Har inte läst så mycket av någon av dem, men väljer Anders de la Motte.

lördag 30 juli 2022

Sommarlovsboktips 49: För in de döda

Hilary Mantels serie om Cromwell och Henry VIII:s hov kan vara de optimala historiska romanerna. De är ordrika, med väl utbroderade personport och skrivna med stor omsorg om detaljer. Mantels romaner utmanar läsaren, men fyller också historiska händelser och människor med kött och blod. Det är inte lättlästa romaner, men de är oerhört läsvärda.

Serien inleddes med Wolf Hall och kungens kamp mot den katolska kyrkan för att få skilja sig från hustrun Katarina, som inte lyckats ge honom en son och arvinge. En välkänd historisk händelse som levandegörs på ett intressant sätt.

I För in de döda är Henry inne på sin andra hustru Anne Boleyn, men inte heller det äktenskapet resulterar i någon manlig arvinge och kungens ögon har fallit på den unga och vackra Jane Seymour. Det intrigeras och konspireras på alla håll och kanter - av kungen, Cromwell och hans närmaste för att på något sätt göra sig av med Anne, av Boleyn-släkten för att hålla henne kvar på tronen och av Jane Seymours familj för att kungens val ska falla på henne om han blir fri att ta sig en ny hustru.

Nu väntar jag på det perfekta tillfället att ta mig an den tredje och avslutande delen av serien.

fredag 29 juli 2022

Sommarlovsboktips 48: De kom från öar

"De kom från öar" är den första delen i en trilogi om Dagmar och Holger som är inspirerade av författaren Malin Haawinds egna morföräldrars möte.

Året är 1945 och den artonåriga Dagmar arbetar på hotellet i Slite på Gotland. När en skeppsbesättning inkvarteras på hotellet möter hon Holger, en sjöman från Tjörn. De börjar prata med varandra och blir så småningom förälskade. Dagmar som ibland känner sig lite tagen föregivande av föräldrar och systrar, känner sig sedd och börjar hoppas på att det kanske är nu livet börjar på riktigt.

En fint berättad bok med varma och mänskliga karaktärer. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen.

torsdag 28 juli 2022

Sommarlovsboktips 47: Bergens stjärnor

Jojo Moyes gör mig sällskap besviken och jag tyckte väldigt mycket om den här historiska romanen om ridande bibliotekarier i Kentucky i slutet av 1930-talet.
 
Bergens stjärnor är baserad på verkliga händelser och berättar om starka orädda kvinnor i en mansdominerad värld och på en plats med svåra levnadsvillkor. Mycket läsvärd.

onsdag 27 juli 2022

Sommarlovsboktips 46: Tiden är inte än

Året är 1350, Digerdöden härjar och en kvinna beger sig ensam ut på vandring från Sverige och ner genom norra Europa. Hon har lämnat allt bakom sig och målet med vandringen är bara att komma bort. Det är en utsatt tillvaro att som kvinna färdas ensam och hon möter både vänlighet och illvilja. Hon vandrar genom laglösa, söndertrasade platser och möter de som fortfarande lyckats hålla dig vid liv. Det är de föräldralösa, de som blivit änkor, gycklare, prostituerade och pestläkare.

Tiden är inte än av Elin Boardy är en lågmäld och stillsamt berättad roman om en tid i kaos och om en kvinnas sökande efter mening. En bok som kräver lite av sin läsare, men som är väl värd mödan.

tisdag 26 juli 2022

Sommarlovsboktips 45: Skärvornas drottning

Serien Släkten är ett spännande projekt som berättar Sveriges historia ur olika kvinnors perspektiv. En ny tidsperiod, en ny kvinnlig huvudperson och en ny kvinnlig författare till varje del.

Författare till Skärvornas drottning är Johanna Nilsson och den utspelas på 1500-talet. Huvudpersonen Hedvig har svårt att finna sig i den roll hon förväntas ta hemma på Ransta gård. Istället bestämmer hon sig för att gå i kloster, men ödet vill annorlunda och istället befinner hos sig oväntat på flykt från sina hemtrakter. I Dalarna möter hon en man, också han på flykt, och de delar en natt tillsammans i hemlighet. Mannen, som kallar sig Gösta, är dock ingen luffare utan har siktet inställt på Sveriges tron.

De här böckerna är välskrivna och intressanta. De ger andra perspektiv på historia än de man läser i skolböckerna. Jag ser alltid fram mot nästa del i serien.

måndag 25 juli 2022

Sommarlovsboktips 44: Häxorna

Den här veckan sommarlovsboktipsar jag på temat "historiskt" och just historiska romaner är en av mina favoritgenrer.

"Häxorna" av Elisabeth Östnäs utspelas i Skåne i början av 1700-talet, en tid då landet är hårt drabbat av krig och pest. Huvudpersonen Isabella är trött på att det viskas bakom hennes rygg. De mest religiösa i byn föraktar henne eftersom hennes mamma kallades häxa när hon levde och hennes moster är läkekunnig. Själv tror hon på medicin, men inte på magi. Under midsommarnatten upptäcker hon dock att hon har en förmåga trots allt. En förmåga som förvisso är användbar, men också farlig då onda blickar vänds mot de helande kvinnorna när en katastrof drabbar byn.

Häxprocesserna är ett otäckt stycke historia och det engagerar alltid. Författaren belyser de svårigheter och faror läkekunniga kvinnor riskerade vid den här tiden. Även om boken innehåller vissa inslag av magi är det också en trovärdig historisk skildring som borde hitta flera läsare.

söndag 24 juli 2022

Sommarlovsboktips 43: En annorlunda allians

En annorlunda allians av Julia Quinn är den första delen i serien om Familjen Bridgerton i 1800-talets London.

Daphne Bridgerton och hennes jakt på en lämplig make står i fokus i den här boken. Hon är vacker, men också smart och nöjer sig inte med de tråkiga män som hittills uppvaktat henne hur passande de än må vara "på papper".

När broderns vän Simon Basset, själv en eftersökt ungkarl, kommer till London bestämmer de två sig för att låtsas vara ett par. För Daphne innebär det att hon gör intressanta unga män avundsjuka och att de då lägger i en högre växel i sin uppvaktning. För Simon innebär det förhoppningsvis att han får en liten frist från alla äktenskapstokiga kvinnor - och deras mödrar!
Planen går naturligtvis inte alls som de har tänkt.

De här böckerna har beskrivits som att Jane Austen möter Bridget Jones och det är inte en så tokig liknelse. Först tänkte jag på de gamla klassiska Harlequin-böckerna när jag läste detta, men de kvinnliga karaktärerna här är vassare och roligare än jag minns dem från de böckerna. Lättsam läsning som ger underhållning för stunden är inte att förakta, speciellt när de som här är skrivna lite med glimten i ögat.

Det här är också en av de få gånger jag tycker att filmatiseringen är snäppet bättre än boken.