fredag 19 april 2019

onsdag 17 april 2019

Dags att sluta amma, säger mamma

Rec.ex. från Kubilius förlag - tack!
Kolla insidan av pärmen på boken Dags att sluta amma, säger mamma! Hur härligt är inte det!

Den här boken är en bilderbok om amningsavslut på rim skriven av Moa Wall Kubilius och illustrerad av Mia Fernau. Den beskriver ur barnets perspektiv den svåra processen att ge upp amningen. Mamman i boken erbjuder annat mys och massor av närhet för att göra övergången lättare. Boken ger stor igenkänning för alla som gått igenom samma process. Det är bra flyt i rimmen och bilderna är kärleksfulla och varma.

En riktigt fin bok att läsa tillsammans med sitt barn som förberedelse inför att sluta med amningen.

Dags att sluta amma, säger mamma
Författare: Moa Wall Kubilius
Illustratör: Mia Fernau
Förlag: Kubilius förlag (2019)
ISBN: 9789163994234
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 16 april 2019

Veckans utmaning på Kulturkollo: Grymt eller grymt?

Veckans utmaning på Kulturkollo går i påskens tecken.


Mina svar i fetstil här nedan:

Påskhelgen – grymt avkopplande eller grymt stressigt?
För det mesta en ganska avslappnad helg.

  • Påskmust – grymt gott eller grymt överskattat?
  • Jag gillar't!

    Påskekrim – grymt peppad eller grymt trist?
    Jo, men en eller ett par deckare klämmer jag nog i helgen.

    Påskäggsjakt – grymt kul eller grymt jobbigt att fixa?
    Båda - skoj, men ändå lite jobbigt att fixa.

    Påskkärringar – grymt sött eller grymt fånigt?
    Jättesött! Men ganska sällsynt nuförtiden, väl?

    Vad väljer du? In på Kulturkollo och svara!

    Xirianas gåta (Markus av Trolyrien del 3)



    Rec.ex. från Pärlan förlag - tack!
    Xirianas gåta är den tredje boken om Markus av Trolyrien i fantasyserien med samma namn för ungdomar. Ja, den passar för all del bra för 40-plus:are också!

    Markus är tillbaka i Valarien och kämpar vid drottning Diomedas sida för att förhindra att gråsjukan, som suger livskraften ur världen, sprider sig än mer över landet. Samtidigt är prins Albrak i händerna på Xiriana, ökengudinnan, som lovar honom att hon kan göra honom till en mäktig trollkarl. Men så småningom blir det allt tydligare att hon egna planer för Albrak. Dessa två delar av berättelsen vävs samman och blir till ett spännande äventyr, mycket mer ödesmättat än de tidigare böckerna.

    Precis som i del två saknar jag lite den humor som fanns i den allra första boken och världsbygget med till exempel klädträden, spotthälsningarna, storsniglarna och jättefjärilarna. Det finns med här också, men är såklart så här i tredje boken inte någon kul kulturkrock längre. Nu blir detta mer en ”vanlig” fantasybok, men det är för all del inte så bara för den är ändå väldigt bra!

    Jag har tidigare läst och bloggat om Markus av Trolyrien och Verarnas dotter i samma serie.

    Xirianas gåta
    Författare: Joseph A Davis
    Förlag: Pärlan förlag (2018)
    ISBN: 9789187411694
    Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

    måndag 15 april 2019

    Tyras husvagn: Äppeltjuven

    Rec.ex. från Nypon förlag - tack!

    Häromdagen läste jag och min son den här boken tillsammans. Äppeltjuven är den andra boken om Tyra, hennes pappa och deras äventyr när de är ute med sin husvagn Silverkulan.

    I den här berättelsen ger de sig ut i skogen - Tyra för att plocka svamp och pappa för att som vanligt titta på fåglar. Men fåglar är inte de enda djuren de stöter på. En oväntad äppeltjuv gör skogspromenaden lite mer intressant än vanligt - och kanske till och med lite farligt. Böckerna i serien Tyras husvagn är skrivna på ett enkelt språk med mycket dialog och texten är uppdelad i korta kapitel.

    Innehållet är vardagsnära, men också lite lagom spännande. En trevlig bekantskap för en ung läsare som börjar kunna ta dig an lite längre texter. Bokens författare heter Ann-Charlotte Ekensten och illustratören Anna Westin.

    Äppeltjuven
    Författare: Ann-Charlotte Ekensten
    Illustratör: Anna Westin
    Förlag: Nypon (2019)
    ISBN: 9789178250790
    Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

    fredag 12 april 2019

    Allt jag fått lära mig


    Allt jag fått lära mig är Tara Westovers egna berättelse om sin uppväxt i Idaho med starkt religiösa föräldrar och en far som misstro både utbildningsväsendet och läkare. Barnen blir hemskolade och om de blir sjuka eller skadade behandlas de av mamman som gör sina egna örtdekokter.

    Tara längtar mer än något annat efter att få gå i skola, men pappan vill att hon ska arbeta i familjeföretaget som är ett skrotupplag. Där arbetar de under galet farliga förhållande helt utan skyddsutrustning och utelämnade till faderns nyckfulla humör.
    I familjen förekommer också mycket våld och Tara blir hårt ansatt av sin äldre bror - och vissa gånger utsatt för regelrätt misshandel. Både i förhållande till fadern och brodern är Tara i underläge. Hon både beundrar dem och fasar för dem. Hon har svårt att få sina egna känslor för vad som är rätt och fel att gå ihop med den stränga uppfostran hon fått, mormonkyrkans lära och faderns absoluta auktoritet.

    Vid 16-års ålder lyckas hon på egen hand studera inför högskoleprovet och få så bra betyg att hon kan börja på college. Det blir början till den oundvikliga brytningen med föräldrarna som hon till slut tvingas acceptera för att kunna vara sann mot sig själv.

    Boken är bitvis riktigt otäck - både i delar som beskriver den fysiska misshandeln, men också hur fadern och brodern, som uppenbarligen båda är psykiskt sjuka, manipulerar och styr de andra familjemedlemmarna. Berättelsen är också oerhört sorglig i skildringarna av relationen till föräldrarna och syskonen och kanske framförallt i relationen till mamman som ser och troligen förstår hur illa det är, men som blint alltid tar sin makes parti.

    Boken är oerhört gripande och det är svårt att ta in hur mycket mod och disciplin det måste ha krävts av författaren för att komma dit där hon är idag. Oj, vilken knock out denna bok var! Jag är imponerad och fullständigt utmattad efter avslutad läsning.

    Allt jag fått lära mig
    Författare: Tara Westover
    Förlag: Natur & Kultur (2019)
    ISBN: 9789127150898
    Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

    söndag 7 april 2019

    Där rosor faktiskt dör

    Rec.ex. från Historiska Media - tack!

    Häromveckan landade den här boken hemma hos mig. Jag har tidigare läst Ewa Klingbergs Huskvarna-serie (Manglade dukar och vikta servetter, Lånat silver och krossat glas,Vaxade juveler och brända hjärtan), men Där rosor faktiskt dör är första boken i en ny serie om en begravningsbyrå i Tranås.
    Boken börjar med att huvudpersonen Sandras Sverigesemester får ett hastigt avslut då hennes moster Majken ringer och berättar att hennes man har gått bort. Sandra får vända bilen och åka till Tranås för att försöka reda upp dödsboet och affärerna i den begravningsbyrå som mostern och hennes man drivit i många år. När Sandra börjar sätta sig in i bokföringen upptäcker hon att firman är på gränsen till konkurs och att mostern riskerar att förlora både firman och sitt hus. Sandra ha ingen annan väl än att försöka få Begravningsbyrån Tranan på fötter igen, men hon har ingen erfarenhet alls av begravningsbranschen och Majken gillar inte alls förändringar, så det är minst sagt en utmaning.

    Ewa Klingberg har valt en ovanlig miljö för en feel good-roman, men det fungerar ändå väldigt bra. Sandras uppriktiga önskan att hjälpa sin moster och balansen mellan det och de förändringar begravningsbyrån måste gå igenom för att överleva bidrar till ett bra driv i boken, en den somriga småstadsmiljön känns trivsam och hemtrevlig. Jag har tyckt väldigt mycket om de historiska parallellspår som finns i Huskvarna-serien, men det här är ett annat upplägg som kanske inte blir lika dynamiskt, men som är trevlig och underhållande läsning. Jag kommer absolut läsa fortsättningen för att se hur det går för Sandra och Begravningsbyrån Tranan.

    Jag har tidigare även läst Stenhuggarens dotter av samma författare.

    Där rosor faktiskt dör
    Författare: Ewa Klingberg
    Förlag: Historiska Media (2019)
    ISBN: 9789175458601
    Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris