tisdag 9 april 2013

Mörderskan

Man kan lätt räkna det fåtal grekiska författare jag har läst, så det var lite extra spännande att få ett rec. ex. från Oppenheim förlag av författaren Alexandros Papadiamantis. Han skrev Mörderskan redan 1902, men det är först nu som det getts ut i svensk översättning.

På den grekiska ön Skiathos lever den gamla kvinnan Chadoula. Hon har haft ett svårt liv som fattig och kvinna i ett samhälle där flickor inte är lika mycket värda som pojkar. Berättelsen skiftar mellan nutid och Chadoulas berättelse om de liv hon har levt och sitt kärlekslösa äktenskap. "Det finns inget värre än att bli född till kvinna", konstaterar hon och med det tar hon det ödesdigra beslutet att "hjälpa" sin egen nyfödda dotterdotter. Barnet är sjukligt och gnälligt. Chadoula tar hand om det då barnets mamma fortfarande är sängliggande efter den svåra förlossningen. Plötsligt verkar det enda rätta vara att kväva barnet. Alla tror att det är en olyckshändelse och att barnet dött i späd ålder så som många små barn gör. Chadoula  - och Gud - vet dock om att hon är en mörderska och det måste hon leva med.

Trots att romanen har många år på nacken känns den modern i sitt upplägg och det är en tät och spännande berättelse. Chadoula kämpar med sin gudsfruktan och sin uppriktiga tro att hon på ett sätt gör rätt när hon "räddar" flickor undan ett eländigt liv. Det karga landskapet blir en perfekt fond till berättelsen och jag uppskattar speciellt "återblickarna" på Chadoulas eget liv.

Rekommenderas! Dessutom tycker jag väldigt mycket om det enkla, men vackra omslaget.

4 kommentarer: