Sidor

lördag 31 december 2022

Vi listar 2022


En gammal Kulturkollotradition är att lista kulturåret och vi är några som fortsätter med den traditionen på våra egna bloggar. Du hittar liknande listor hos Helena på Fiktiviteter, Linda på Enligt O och Anna på Och dagarna går.

Låna gärna kategorierna, lägg till och ta bort, tolka dem som du vill och skapa din egen lista!

Årets klassiker: 
Det har inte blivit någon klassikerläsning i år, men jag har försökt komma igenom en slags klassiker nämligen The Song of Achilles av Madeleine Miller. Jag älskade Kirke, men den här har jag inte lyckats komma in i.

Årets nostalgitripp: 
GES-konserten som jag var på i november. Vilken nostalgi!

Årets kvinnokamp: 
Jag vet inte om det är helt rätt kategori, men Lektioner i kemi av Bonnie Garmus skildrar en kvinnas svårigheter i den akademiska världen i 60-talets USA. Huvudpersonen är en briljant kemist, som hålls tillbaka av de manliga professorerna. Istället hänvisas hon till att använda sina kemikunskaper i köket i ett matlagningsprogram. En av årets bästa böcker.

Årets sorgligaste
Berätta tre saker av Callum Bloodworth kan vara årets sorgligaste, men också årets mest hjärtevärmande bok.

Årets charmigaste: 
Det är inte en bok som får utmärkelsen årets charmigaste, utan Instagramkontot A puppy and a bunny. In och kolla! Best day since yesterday.

Årets vemodigaste: 
Stargate. En julberättelse av Invild H. Rishøi. Så bra, men så sorglig.

Årets historiska: 
Erika Olofsson Liljedahl släppte en ny historisk roman som jag fick förhandsläsa och Paradishamn var precis så bra som jag hade hoppats på. Den utspelas i Mölle på 1930-talet och är en lågmäld berättelse om dynamiken mellan fiskardottern Hilda och hotellägarens dotter Ester under en sommar på det stora badhotellet. 

Årets obehagligaste: 
Jag tror att det kanske var Flicka A av Abigail Dean. En ruskig historia om att växa upp i en riktigt dysfunktionell familj.

Årets dystopi: 
Felet med Eden av E.P. Uggla. En ungdomsroman om en dystopisk framtid där världen har drabbats av en pandemi som utplånat alla utom de yngsta. De överlevade har skapat Eden - en plats där endast prestation räknas och alla tvingas att tävla mot varandra.

Årets grafiska: Vera vem? av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark. En berättelse för unga om grupptryck och hierarkier, om vänskap och att gå in i vuxenlivet. 

Årets tegelsten: 
En hemlig plats av Tana French (550 sidor)

Årets tunnis: 
Passera av Nella Larsen (150 sidor)

Årets besvikelse: 
Som jag såg fram emot Agustin Erbas nya bok, men Den unge Walters lidande var inte min kopp te. 

Årets memoar: 
Inte en memoar i den rätta bemärkelsen, men den delvis självbiografiska Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist, om hennes uppgörelse med sina ätstörningar var en stark läsupplevelse.

Årets återseende: 
Bokmässan! Så härligt att få besöka mässan på riktigt igen.

Årets huvudperson:
Är inte en person som sådan utan en gård, nämligen Nevbacka gård i finska Österbotten som spelar huvudrollen i Maria Turtschaninoffs vackra roman Arvejord. Människorna brukar jorden, men passerar förbi genom åren medan gården består.

Årets möte: 
Att få lyssna på Marian Keyes på bokmässan. Vilken härlig person hon är!

Årets lyckopiller: 
Det årliga läsretreaten i Varberg lever jag länge på.

Årets läskigaste: 
Jag har inte läst någon skräck i år. Läskigast av allt är ändå världen runt omkring oss.

Årets titel: 
Det får bli den roliga titeln Kan innehålla spår av Tommy Roos. Boken av Cecilia Klang var en väldigt trevlig bekantskap.

Årets djurkaraktär: 
Katten Molly i de söta böckerna om kattcaféet i den lilla engelska byn Stourton.

Årets debut och Årets pristagare: Lina Nordquist som tilldelades priset Årets bok med sin mycket  starka debutbok Dit du går, följer jag.

Årets TV-serie: 
Wednesday på Netflix. Så bra!

Årets filmupplevelse: 
Bioupplevelserna är lätträknade i år, jag tror inte att jag sett mer än tre filmer och samtliga var barnfilmer. Men Sing 2 var ju ganska söt.

Årets kulturella höjdpunkt och Årets scen:
Så härligt att få komma iväg på scenunderhållning igen överhuvud taget! Bäst av allt var den fantastiska uppsättningen av Jesus Christ Super Star med Peter Jöback och Ola Salo, men förutom ovan nämnda musikal och GES-konserten har jag också sett strålande bra Rain Man på Oscarsteatern, lyssnat till en vacker konsertversion av Kristina från Duvemåla på Malmö Live, sett en fantastisk uppsättning av Robin Hood på borggården på Malmöhus slott och dansat mig genom en The Ark-konsert på Mölleplatsen. Älskar't!

fredag 30 december 2022

Nattexpressen

Nattexpressen av Karin Erlandsson är en julkalenderbok med ett kapitel för varje dag som en nedräkning till julafton, men den passar precis lika bra att läsa som en vanlig bok också.

Huvudpersonen heter Danja och under ett besök hos sin mormor hör hon en natt ljudet av ett tåg från det övergiven spåret utanför huset. Det är den magiska Nattexpressen och tåget tar med Danja på spännande och förunderliga äventyr.

Boken innehåller förutom den magiska berättelsen också fantastiskt fina bilder av Peter Bergting.

Legenden om julrosorna

Selma Lagerlöf är en av våra bästa berättare. Hennes texter ligger nära sagan och innehåller ofta symbolik. Legenden om julrosorna är den klassiska julnovellen om en glänta i skogen som förvandlas till den allra vackraste trädgård under julnatten. En vacker novell.

torsdag 29 december 2022

En juldröm - och hur den blev sann

Jag har inte läst mycket av Louisa May Alcott tidigare och tyvärr väckte kanske inte novellen En juldröm - och hur den blev sann sådär värst mycket mersmak. Det är en väldigt präktig historia om tioåriga Effie som i juletid får lära sig en läxa av sin välmenande mor.

Finns det något annat av författaren som är läsvärt så tipsa gärna!

tisdag 27 december 2022

En julsaga

Charles Dickens En julsaga är väl en av de allra mest klassiska julsagorna och den finns i mängder av adaptationer i både bok- och filmform. Trots att den är publicerad 1843 är den inte svårtillgänglig.

måndag 26 december 2022

Flickan med svavelstickorna

Stora läsupplevelser kommer ibland i det lilla formatet. Jag läste Stargate. En julberättelse av Ingvild H. Rishøi idag och då refererades det till H.C. Andersens klassiska berättelse Flickan med svavelstickorna som aldrig slutar beröra.

lördag 24 december 2022

Lucka 24 i feelgood-julkalendern: Medan snön faller i Ådala

Sista boken ut i feelgood-julkalendern är den tredje delen i den urmysiga serien om koloniträdgårdsområdet Ådala. Jag vill inte skriva för mycket om handlingen för att inte spoilra för er som missat de här böckerna, men det är alldeles perfekt av Åsa Liabäck att skriva en julroman om Ådala och det är en fröjd att få hänga med Ragnar, Stephanie, Anna, Patric, Marcus och hunden Räkan igen i Medan snön faller i Ådala. Bästa sortens feelgood!

Tack för att ni har hängt med i kalender i år och god jul!

fredag 23 december 2022

Lucka 23 i feelgood-julkalendern: Vallmosystrar

Lorina Vallmo lever sitt bästa liv i den trivsamma vindsvåningen och delar med sambon Petri. Hon har ett jobb hon älskar och undviker snyggt alla nyfikna frågor om inte hon och Petri vill skaffa familj. Hintarna om att hon borde skynda sig eftersom hon snart är 40 får inte avsedd verkan eftersom Lorina själv är inte alls bryr sig om sin biologiska klocka - hon vet att hon inte vill ha barn och ser inte att livet skulle vara mindre värt utan.

Men ett brev landar hemma hos Lorina och Petri med information som vänder upp och ner på deras värld. Plötsligt har de ett barn boende hos sig och Lorina får kämpa med den förändring det innebär både för henne själv, men också deras gemensamma liv.

Vallmosystrar av Josefine Sandblom är en lättsam bok om ett ämne som nästan är lite tabu, nämligen en kvinna som inte längtar efter moderskapet. Rappt skrivet med en hel del humor.

torsdag 22 december 2022

Lucka 22 i feelgood-julkalendern: Söta små ting

Dagens bok Söta små ting av Camilla Dahlson är, precis som titeln antyder, en söt bok, men den är också ganska jobbig att läsa. I alla fall om man som jag tycker det är jobbigt att läsa om människor som gör saker de inte ska och krånglar in sig i situationer onödigt mycket. Det kan till exempel hända om man startar en butik i sin kollegas sommarhus utan att berätta det för henne. En stuga som man fått låna för att vila upp sig i under en sjukskrivning.

Det är precis vad som händer när Emma blir långtidssjukskriven och får bo en tid i en stuga i Kristianopel. Den pittoreska miljön och de vackra sakerna runt henne inspirerar Emma och ger ny energi. Innan hon vet ordet av är butiken igång i lånehusets vardagsrum. Men vad händer om Emmas kollega får reda vad hon har gjort.

En del saker i boken är ganska osannolika och kanske faller lösningarna i slutet lite väl enkel på plats, men jag tycker om miljön i boken och här finns ju också ett litet kärleksintresse. En rar och lättsam bok.

onsdag 21 december 2022

Lucka 21 i feelgood-julkalendern: The Love Hypothesis

The Love Hypothesis av Ali Hazelwood är ett sk. BookTok-fenomen och det är ju inte utan att jag blev intresserad och kom hem med denna från Bokmässan.

Det är en söt historia om förvecklingar och låtsasförhållanden    i forskarvärlden. Förutsättningarna för historien är inte ny - det handlar om två personer, i det här fallet forskarstudenten Olive och den snygga professorn Adam, som låtsas vara ett par för att de gynnar dem båda. Det som från början bara är ett praktiskt arrangemang leder till att de lär känna varandra och så småningom att äkta känslor uppstår, men ingen av dem  vågar erkänna det för den andre. Lägg till en hel del förvecklingar i den akademiska världen, flera trevliga karaktärer, en riktigt detaljerad (!) sexscen och massor av humor så får man en riktigt underhållande läsning

tisdag 20 december 2022

Lucka 20 i feelgood-julkalendern: En sak i taget

En sak i taget av Lilly Emme handlar om Grace, en fyrabarnsmamma som tröttnat på att bo i det kaos som är deras hem och som inte underlättas av hennes mans hoardingtendenser.

Hon bestämmer sig för att inte släppa in fler prylar i huset och dessutom att göra sig av med minst en sak om dagen. Barnen blir engagerade i projektet som sker bakom maken/pappan Andrews rygg. Men vad händer när han upptäcker vad som hänt?

Det är egentligen en ganska svart ton i den här feelgoodromanen. Hoarding är ett slags missbruk och det förstör också förhållandet mellan Andrew och Grace även om de i grund och botten älskar varandra. Men den innehåller mycket värme och den brittiska miljön tillsammans med en ”omstartskänsla” gör att feelgood-delen vinner.

måndag 19 december 2022

Lucka 19 i feelgood-julkalendern: Den glömda kokboken

Den glömda kokboken är ännu en roman om mat och mys signerad Christoffer Holst.

Huvudpersonen heter Max och är en ganska välkänd restaurangkritiker och det tar därför hårt på hans ego när han får sparken från tidningen han skriver för. Han gör vad han kan för att dölja det för sin omgivning, men det blir svårare när han också tvingas flytta. Han får tillfälligt bo i en liten ateljé som hans moster äger. Där stöter han av en slump på en receptsamling i en hylla som visar sig vara skriven av hans egen mamma. En mamma som har varit spårlöst försvunnen i 30 år. Max blir intresserad och börjar forska i vad som egentligen hände hans mamma.

Vi får parallellt följa Max historia och hans mamma Kickis berättelse i Stockholms krogvärld på 80-talet. I centrum för båda finns restaurangen Lilla Champen.

En berättelse om baksidorna av kroglivet, om livets goda och om familj. Och så förstås om mat och dryck i massor.

söndag 18 december 2022

Lucka 18 i feelgood-julkalendern: Varma scones och vilsna katter + Fyllda hjärtan och frusna tassar

En roman (eller två) som är helt berättad ur en katts perspektiv - funkar det? Jadå, i Melissa Daileys mysiga böcker om katten Molly fungerar det väldigt bra.

I första boken Varma scones och vilsna katter får vi följa Molly som förlorar sin matte och hennes väg som vilsen vildkatt för att till slut hitta ett nytt hem hos Debbie som precis flyttat till den lilla pittoreska byn Stourton. Där försöker hon få igång en caféverksamhet, men det är inte alla i byn som vill att hon ska lyckad. Men när Molly flyttar in hos Debbie föds idén att göra om caféet från ett helt vanligt fikaställe till ett kattcafé.

I del två Fyllda hjärtan och frusna tassar har Molly bekymmer, dels med sina ungar, dels med flera oväntade och kanske inte helt välkomna nytillskott på caféet och i lägenheten. Hennes ägare Debbie har också bekymmer, dels med att hålla igång caféet och dels med sin syster som lämnat sin man och behöver någonstans att ta vägen. Dessutom drabbat en stor sorg både Molly och Debbie och det leder i sin tur till ytterligare förvecklingar i deras liv.

Gillar man katter, feelgood och charmig Engelsk landsbygdsmiljö så gillar man det här.

lördag 17 december 2022

Lucka 17 i feelgood-julkalender: Juli enligt Julia

Nu när det är iskallt ute bjuder jag på ett riktigt somrigt boktips. För den som har läst charmiga Julen enligt Julia av Kristin Emilsson är den andra boken Juli enligt Julia ett självklart val.

Här kan man drömma sig bort till ett soligt Gotland där Julia och Petter ska tillbringa sina fyra semesterveckor tillsammans för första gången som ett par.

Julia är egentligen inte alls sugen på att vara fast i en sommarstuga med dålig mobiltäckning på semestern. Hon vill helst vara hemma i Stockholm och njuta av sommaren på uteserveringar. Men Petter får låna en stuga av sin chef och övertalar Julia att det blir romantiskt att återvända till Gotland där de ju träffades. Till en början verkar det trevlig. Stugan är modern och fräsch, men Petter glömde att säga att stugan ligger på chefens tomt och hon visar ett intresse för Petter som verkar mer än kollegialt …

Parallellt följer berättelsen Petter exfru och hennes nya kärlek som kämpar för att få sin dröm om ett gårdscafé förverkligat, men där den nya grannens planer för sin gård verkar sätta käppar i hjulen.

Det är Gotland och det är härligt somrigt. Det är förvecklingar och missförstånd, men också humor och en massa kärlek. Riktig feelgood-läsning.

fredag 16 december 2022

Lucka 16 i feelgood-julkalendern: I päronträdets skugga

I päronträdets skugga av Caroline Twamley är en roman som väver samman dåtid och nutid i den lilla fiskebyn Glemmebeka.

Den historiska delen tar plats 1943 då tyska båtar rör sig i vattnet utanför byn. Elin är livrädd varje gång hennes far och bror ger sig ut med fiskebåten och fruktar att de inte ska komma tillbaka. Och vad händer om de tyska soldaterna kliver i land?

I nutid kommer den nyskilda Rosalie till släktens sommarstuga för en välbehövlig semester. Av en slump hittar hon en dagbok på vinden skriven av en kvinna som bodde huset för 80 år sedan. Dagbokens fascinerade berättelse fångar Rosalie som vill ta reda på mer om personen som skrivit den och vilka kopplingar som finns till hennes egen familj.

Läsaren får växelvis läsa de två delarna av berättelsen och sakta växer sambandet fram. Jag tycker bäst om den historiska delen, med blandningen fungerar fint och ger ett bra läsdriv.

torsdag 15 december 2022

Lucka 15 i feelgood-julkalendern: Under samma tak

Lisa lämnar Luleå och ska skapa sig en ny tillvaro i Göteborg. Hon har kommit in på en utbildning som hon hoppas ska ge spännande möjligheter och hon har lyckats få tag på en lägenhet att hyra.

Frans har precis förlorat sin tvillingbror och känner att han behöver ett miljöombyte och har hyrt en ny lägenhet.

Mycket förvånade inser Lisa och Frans att de har hyrt samma lägenhet. De har blivit totalt lurade av hyresvärden, men i brist på annan bostad finner de sig motvilligt i att bli sambos.

Samboskapet är inte friktionsfritt och det finns gott om olikheter. En är ordningsam och den andra slarvig, en gillar strama märkeskläder och den andra är bohemisk, en äter nyttigt och den andra frossar i bacon.

Jag har till en början svårt att tycka om Lisa. Hon är fruktansvärt tråkig med sin statusfixering och sin snobbiga människosyn. Fran är lättare att ta till sig för även om han är lite omogen och något av en slusk, så är han mänsklig och har en öppen inställning till människor. Men det blir förstås tydligt lite längre fram att det gömmer sig en annan sida hos Lisa under det ytliga och såklart att allt i Frans liv inte är bekymmersfritt.

Under samma tak av Christina Lindström och Jan Andersson är en hjärtevärmande berättelse om två personer som kan tyckas vara varandras motsatser, men som kanske har mer gemensamt än de tror. Det är en bok som är lågmält rolig och den är full av referens till 90-talspop.

onsdag 14 december 2022

Lucka 14 i feelgood-julkalendern: Julakuten för ensamma hjärtan

Att åka runt till ensamma personer i en hysteriskt julpyntad minibuss och sprida julglädje kändes som en rolig idé när Elsa och Sophia skulle göra det tillsammans, men nu när Sophia måste åka för att ta hand om sin deprimerade mamma är Elsa inte lika säker på saken. Det var ju Sophia som var eldsjälen i projektet - tänk om de som får besök bara tycker att hon är en galning?
Men Elsa är lojal mot sin vän och bestämmer sig för att genomföra planen ensam. Ja, eller hon får ju förstås sällskap av hyresvärdinnans surmulna och tonåriga barnbarn utan hon riktigt förstått hur det gick till. Men att barnbarnet bakar fantastiska lussebullar gör förstås saken lite bättre.

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth är en varm och julig berättelse som innehåller både sorg och glädje. Här finns fina skildringar av vänskaper och relationer människor emellan. Och ja, visst finns det ett kärleksintresse med i bilden för Elsas del också.

Mysläsning som passar perfekt i juletid.

tisdag 13 december 2022

Lucka 13 i feelgood-julkalendern: Änglarummet

Änglarummet är en fristående fortsättning på Ewa Klingbergs serie om begravningsbyrån Tranan. Huvudpersonen är Angelika som har lämnat Tranan och startat eget företag som dödsdoula- en person som hjälper den som har behov av det i sina sista stunder.

Företaget går inte riktigt lika bra som Angelika hade hoppats och när hon tvingas lämna den lokal hon hyr på Badhotellet måste hon tänka i nya banor.

Hon blir kontaktad av en mycket rik överklassdam, men det visar sig att hon inte vill ha en dödsdoula utan istället ger Angelika i uppdrag att ta reda på om hennes brorsbarn Sebastian förtjänar att ärva hennes förmögenhet. Angelika försöker förklara att hon inte är någon privatdetektiv, men när den gamla damen antyder att uppdraget kan leda till att hon anlitar doulatjänsten också. Angelika tar sig an uppdraget som sätter henne i situationen som är lite utanför hennes bekvämlighetsområde.

Personerna i serien om begravningsbyrån Tranan förekommer aktivt i denna bok också, så även om den fungerar att läsa fristående tror jag att det ger mer att ha läst den serien innan. Jag var lite skeptisk till boken först, för Angelika var inte min favoritkaraktär på Tranan och jag var lite rädd för att boken skulle ha väldigt mycket fokus på doula-delen som jag tyckte lät sådär spännande.
Men det blev en helt annan berättelse än jag hade trott och det blev en som passade mig fint. Extra kul var det att läsa den efter att jag nyligen tillbringat en helg på Badhotellet i Tranås.

Jag kommer säkert att läsa fortsättningen också.

måndag 12 december 2022

Lucka 12 i feelgood-julkalendern: I befintligt skick + Flera sidor av oss

I dagens lucka finns två fina och vintriga romaner av Karin Wallén.

Jag läste först Flera sidor av oss som tar sin början på nyårsafton 1999 i ett Stockholm fyllt av millenium-yra. Vi får följa Mirja, Erik och Monika när det nya året startar - först som separata berättelser med deras olika utmaningar i livet med arbete och relationer. Deras historia vävs sedan samman när de alla tre engagerar sig i att försöka stoppa att en uråldrig ek huggs ner.

Författaren tecknar väldigt fina personporträtt som är realistiska, trovärdiga och mycket mänskliga. Här finns många nyanser och trådar att följa som inte ryms i min korta sammanfattning av handlingen, men som gör den här boken till ett nöje att läsa.

I befintligt skick är inte en uppföljare utan en helt fristående roman, men med samma känsla och berättarstil.

Elsa blir av med jobbet och andrahandslägenheten i Stockholm på en och samma gång. I brist på annan bostad åker hon till släktstugan i Jämtlandsfjällen. Hon tänker att hon kan passa på att röja ut en massa gammalt skräp ur stugan medan hon funderar på vad hon ska göra härnäst. Hon snubblar över en historia om ett oväder i slutet på 1970-talet som tog flera människors liv och det visar sig att det finns en koppling till hennes egen släkt.

Den här boken har ett mer klassiskt "feelgood-upplägg", men med de fina personporträtten och med fjällmiljön som bakgrund för berättelsen blir det här riktigt fin läsning. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Karin Wallén.

söndag 11 december 2022

Lucka 11 i feelgood-julkalendern: Nya gäster på Hedgehog Hollow


Den första boken om Hedgehog Hollow av Jessica Redland var en riktigt söt liten historia och för den som inte läst den kan det här inlägget innehålla spoilers.

*********

I Nya gäster på Hedgehog Hollow har Samantha öppnat sitt räddningscenter för igelkottar och verksamheten har tagit bra fart. Det ger henne dock ingen inkomst, så hon måste jobba samtidigt. Att jonglera både jobbet och räddningscentret sliter på henne, men pojkvännen Josh stöttar henne. Han har dock egna bekymmer att tampas med. Det komplicerade förhållandet med pappan, som gjorde att Josh kapade banden helt med honom, visar sig att bli ännu mer komplicerat och frågan är om Josh kan förlåta sin pappa och släppa in honom i sitt liv igen.

Fokus i förra boken var framförallt på Samtantha. Här får Josh och hans historia kliva fram lite mer. Berättelsen engagerar mig inte riktigt lika mycket denna gång, men jag gillar de delar som handlar om igelkottarna (är väldigt svag för just igelkottar) och det blir på det hela en mysig lässtund.

lördag 10 december 2022

Lucka 10 i feelgood-julkalendern: Mad About You

I dagens lucka gömmer sig en bok av en författare som är en stor feelgood-favorit hos mig. Hon skriver smarta och romantiska böcker, ofta med ett svart stråk i botten och samtidigt otroligt roliga.

I Mad About You bjuder Mhairi McFarlane på historien om Harriet - en bröllopsfotograf som inte tror på äktenskapet, men när brudgummen på det bröllop hon har i uppdrag att fotografera smiter från bruden precis innan vigselceremonin tycker till och med hon att det är väl magstarkt.

Men när hennes egen pojkvän friar inför hela sin familj får hon panik, gör slut och flyttar ut ur lägenheten.

Hon måste hitta ett nytt ställe att bo på och hyr ett rum hos Cal. Hennes nya hyresvärd visar sig vara brudgummen som smet från bröllopet. Harriet och Cal driver varandra till vansinne still att börja med, men när Cal hjälper Harriet att hantera inte bara en utan två av hennes expojkvänner, varav den ena verkar göra allt för att förstöra hennes karriär genom att sprida ondsinta rykten om henne, börjar en vänskap utvecklas mellan de båda och snart djupnar känslorna till något mer.

Men boken handlar egentligen inte om att bli kär och hitta den rätte, utan om att komma vidare efter osunda och nedbrytande relationer och återfå sin självkänsla. En av den finare relationen i boken är den mellan Harriet och hennes bästa vän.

Än en gång levererar Mhairi en riktig fullträff!

fredag 9 december 2022

Lucka 9 i feelgood-julkalendern: Ängsmarkserien

Dagens lucka bjuder på tre böcker i serien om Ängsmark av Sofia Fritzon. Där drömmar möts, Bara en dejt och Lycka på landet handlar alla tre om orten Ängsmark och samma kompisgäng, men olika personer har huvudrollen i de olika böckerna och de får på så sätt olika berättarröster och perspektiv.

Småstadsidyll blandas med stora och små livshändelser. Längtan och sökandet efter kärlek är ett starkt tema serien igenom.

Tre trivsamma bekantskaper.

torsdag 8 december 2022

Lucka 8 i Feelgood-julkalendern: Havsvikens bokcafé

Dagens lucka innehåller en feelgoodroman som visserligen innehåller massor av mys, men som också tar upp det tunga ämnet ofrivillig barnlöshet.

I "Havsvikens bokcafé" av Caroline Hurtig har huvudpersonen Luna efter många, långa år av försök, förlorat allt hopp om att kunna bli gravid. Samtidigt lämnar hennes man henne. Förkrossad och övergiven köper Luna impulsivt en bokhandel i den lilla orten Havsvik.
Hon hoppas på att kunna bota sin hjärtesorg med böcker och choklad och börjar det omfattande arbetet med att rusta upp bokhandeln och komplettera verksamheten med en cafédel. Hon lär känna ny vänner i Havsvik och bokcaféet blir snabbt en uppskattad plats både av ortsinnevånarna och turisterna.

Lunas livssorg gnager dock i henne och hindrar henne från att våga lita på kärleken igen.

Jag hade lite svårt för språket i den här boken till att börja med - det kändes överlastat och krångligt - men sedan drogs jag in i Lunas berättelse och det blev en härlig läsning. Jag tyckte mycket om skildringarna av de olika nya vänskapsförhållandena och Lunas bokcafé vill jag helst flytta in i på direkten!

onsdag 7 december 2022

Lucka 7 i feelgood-julkalendern: Kallbaderskan bland fjällen

"Kallbaderskan bland fjällen" av Karin Härjegård handlar om Helena som mitt i förberedelserna inför sin mans födelsedagsmiddag upptäcker att hon blivit sviken av honom och han har fört henne bakom ljuset en längre tid.

Hon vet inte var hon ska ta vägen, så när hon får erbjudandet att låna en stuga i Härjedalsfjällen tar hon chansen. Ensam i stugan känns allt till en början värre, men hon ger sig ut på vandringar och lär känna Louise som driver en våffelstuga på fjället.

Louise är en ivrig vinterbadare och utmanar Helena att prova på den uppfriskande aktiviteten. Lite i taget återvänder Helenas livsglädje och när hon börjar arbeta i våffelstugan vaknar en slumrande dröm om att arbeta med mat till liv igen. Men innan hon börjar om måste Helena reda ut saker ur det förflutna.

Ja, som ni läser så är upplägget för den här boken ganska vanligt för den här genren.
Uppbrott - flytt - omstart.
Platserna byts ut, aktiviteterna/arbetsplatserna varierar (café, resturang, bokhandel, våffelstuga …), nya vänner dyker upp (och ofta ett nytt kärleksintresse), men på det stora hela är upplägget välkänt och förutsägbart.
Men det funkar ändå av någon anledning - varje författare lägger till någon liten detalj som skiljer ut just den här boken från de andra och om författaren - som här - använder miljön på ett klokt sätt adderas det lilla extra. I den här boken är fjällmiljön och till och med årstiderna i ett fint samspel med karaktärerna och man kan riktigt känna våffeldoften när man läser.

En feelgoodroman som innehåller både sorg och glädje.

tisdag 6 december 2022

Lucka 6 i Feelgood-julkalendern: Paus i karriären

På ytan kan det se ut som om Philippa och hennes 15-åriga dotter Bianca lever ett perfekt liv, men Philippa vantrivs med jobbet, sin mansgrisiga chef och sin missnöjda exman. Bianca å sin sida är trivs inte heller på sin fina skola och hon är olyckligt kär.

Philippa bestämmer sig för att de ska ta en paus och de flyr från Stockholm upp till Philippas farmors hus utanför Järvsö. I det omoderna huset, lång borta från Stockholmsstress och märkeskläder hoppas hon att de ska få vila och tid att tänka över hur de vill att livet ska se ut.

Med det finns såklart förvecklingar även i Järvsö och tillvaron blir kanske inte riktigt så vilsam som de hade hoppats. Dessutom kan inte Philippa pausa från sitt jobb hur länge som helst, hon måste ju också tjäna pengar.

"Paus i karrriären" av Maria Parkhede är mysig läsning i fina miljöer. En bok om vardagsbekymmer och livsval, om kärlek och vänskap.

måndag 5 december 2022

Lucka 5 i feelgood-julkalendern: Katthotellet vid kusten och Andra sommaren på Katthotellet

Idag gömmer sig två böcker i dagens lucka, nämligen Jessika Deverts "Katthotellet vid kusten" och "Andra sommaren på Katthotellet". De handlar om Jonna som flyttar in hos sin farfar på Räkholmen i Bohuslän. De har inte haft någon kontakt under hennes uppväxt, men när hon blir vräkt från sin lägenhet till följd av att hennes pojkvän har lurat henne på pengar har hon och hennes fyra katter ingen annanstans att ta vägen.

I gäststugan hos sin farfar att Jonna gott om tid att fundera över vad hon ska göra härnäst. Långsamt närmar hon och farfadern sig varandra och hon får också andra vänner på ön.

Med hjälp av öns charmige snickare bygger hon upp ett katthotell med förhoppningen om att verksamheten ska göra så att hon kan stanna på Räkholmen.

Det här är böcker med olika förvecklingar och en blandning av sorg, glädje, vänskap och kärlek. De är lättläst underhållning utan stora överraskningar, men ibland är det precis vad som behövs.

söndag 4 december 2022

Lucka 4 i feelgood-julkalendern: Sanningen om ostrondykerskan

Caroline Säfstrands roman "Sanningen om ostrondykerskan" är en varm roman om vänskap över åldersgränserna.

Inez är en författare som innan hon går bort vill göra två saker - "döstäda" sitt stora hus och skriva en sista bok. En bok som inte är en roman utan en bekännelse och den sanna historien om ostrondykerskan.
Men Inez ramlar och skadar sin höft. Hon tvingas ta hjälp med utrensningen av huset och Meja börjar arbeta hos henne. Meja får fria händer att rensa, men måste lova att på inga villkor röra den mapp där hon förvarar manuset till boken.
Den unga Meja och den gamla Inez är ett udda par, men med tiden växer en ömsesidig respekt fram mellan dem.

Caroline Säfstrands böcker har ofta en berättelse i nutid och en i dåtid och det också den här romanen. Genom Inez manus får vi återblickar i hennes liv och information om personer hon kände då. I nutid är Meja lite vilsen, men genom att hjälpa Inez blir hon allt mer självsäker.

Intressanta personporträtt och levande miljöer gör läsningen extra trivsam.

lördag 3 december 2022

Lucka 3 i feelgood-julkalendern: Vingården mellan berg och hav + Jul i byn mellan berg och hav

I dagens lucka finns inte mindre än två böcker av Annika Estassy. Jag lyssnade på författaren en gång på en bokhelg i Syninge då hon var där för att presentera "Solviken" som var hennes debutroman. Jag läste den och sedan dess har jag nog läst allt Annika Estassy har skrivit.

De här två romanerna handlar om Nelly. I första boken "Vingården mellan berg och hav" berättar Mats, Nellys make sedan tjugo år, att han vill skiljas. Då tar hon deras gemensamma hund Pollux med sig i bilen och kör till södra Frankrike. Hon hoppas att Mats ska ändra sig, inse att han saknar henne och inte alls vill skiljas.

Nelly får jobb på Le Gallines - ett litet pensionat med tillhörande vingård. Där i den varma, franska sommaren får hon tid att tänka över vad hon själv vill och vad hon ska ta sig för härnäst om Mats inte ändrar sig. Här finns också ett litet spänningsinslag med en mystisk person som smyger omkring på vingården om nätterna och verkar vara ute efter att sabotera.

****** spoilervarning **** har du inte läst bok ett kan texten nedan spoilra handlingen ************

I bok två, "Jul i byn mellan berg och hav", är Nelly fortfarande kvar i Frankrike och har skaffat sig en lägenhet i en by nära vingården. Hon har fått nya vänner, bland annat Nadine som har en blomsterhandel i byn. Nelly får för sig att oombedd leka matchmaker för att få ihop Nadine med leksakshandlaren Jean-Paul. Det finns ett kärleksintresse i Nellys eget liv också, men hon är osäker på om hon vill ge sig in i en ny relation.

********************************************

Jag gillar Annika Estassys romaner eftersom hennes karaktärer är så lätta att relatera till. De känns som "riktiga" personer med både bra och dåliga sidor. Jag tycker också mycket om att mat får ta stor plats i böckerna - man kan riktigt känna dofterna och smakerna.

Mysig läsning med mycket hjärta.

Just nu i december

Första lördagen i månaden innebär en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går, Fiktiviteter och Enligt O.

Just nu läser jag småtrevliga och lättsamma böcker för det verkar vara allt mitt huvud klarar av just nu. Men det passar ju bra när det både är dags för julläsning och min Feelgood-julkalender. Jag avslutade Bokdrömmar i juletid av Ann-Charlotte Persson precis och ska till att välja en ny bok.

Just nu tittar jag den strålande bra serien Wednesday på Netflix. Hela familjen tokgillar.

Just nu lyssnar jag på lite julmusik. Har inte tröttnat än, men det är ju tidigt i december ;)

Just nu längtar jag efter att träffa min fina danska vän Mille på torsdag i Köpenhamn. Vi lärde känna varandra när vi pluggade i England och har länge haft som tradition att ses en dag innan jul och "julshoppa" - men vi brukar mest prata och fika. Vi har haft uppehåll nu i tre år, pga pandemi och livet, men nästa vecka ska vi ses igen!

fredag 2 december 2022

Bokdrömmar i juletid

Idag har jag läst klart säsongens första julroman. Det blev Bokdrömmar i juletid av Ann-Charlotte Persson.

Den har ett klassiskt upplägg med en huvudperson som återvänder till hemorten efter ett uppbrott och efter lite svårigheter upptäcker vad hen egentligen vill. Men inget ont i det - det kan fungera väldigt bra och kan vara väldigt trivsamt. Om det funkar i den här boken? Absolut!
Lovisas fästman är otrogen mot henne med hennes bästa väninna. Hon flyr Stockholm och flyttar in i en liten, mysig lägenhet i Gränna. Men det nya jobbet på biblioteket i Huskvarna blir inte alls så bra som hon har tänkt sig utan hon blir utfrusen av kollegorna. Hon tröstar sig genom att fika med sin kloka mormor och genom att köpa böcker på den fina gamla bokhandeln i Gränna. Hon tycker också om att fördjupa sig i sitt skrivande och hoppas att en dag få sitt romance-manus utgivet.
 
Lite romantiska intressen finns ju också såklart - den positiva bokhandlaren Leo och den stilige fredagsbesökaren på biblioteket - men Lovisa är osäker på om är redo för kärlek igen. Dessutom får hon fullt upp med diverse familjebestyr och förberedelser inför julen.

En söt liten bok med ganska mycket julkänsla.

Lucka 2 i feelgood-julkalendern: Kan innehålla spår av Tommy Roos


Jag hade inga som helst förväntningar när jag av en slump började läsa Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang.

Den beskrivs i baksidestexten som "en powerballad i romanform" och det är ett härligt sätt att beskriva berättelsen om den avdankade pudelrockstjärnan Tommy. Livet nu är inte så rockigt - han jobbar i fabrik, bor i villa, är gift med sin ungdomskärlek Martina - men Tommy är nöjd. Han trivs bra i den lilla bruksorten där han växte upp och tycker det mesta flyter på.
Men när Martina berättar att hon vill skiljas samtidig som beskedet kommer att fabriken ska flytta verksamheten till Baltikum ställs hela hans liv på ända. Han famlar efter fast mark och längtar efter att allt ska vara "som vanligt", men inser att han måste kämpa - både för sitt jobb och för Martina. Tommy får oväntad (och ganska burdus) hjälp av en internationellt känd operasångerska.

Jag blev riktigt glad av den här boken som, även om den också innehåller en hel del allvar, gav en lite oväntad och härlig feelgood-upplevelse.

torsdag 1 december 2022

Lucka 1 i feelgood-julkalendern: Book Lovers

Första luckan ut i årets julkalender är en riktig myskaramell. Book Lovers av Emily Henry är en bok om böcker och bokälskare och det är ju en synnerligen bra kombination.
 
Huvudpersonen är Nora, en litterär agent med en hektisk karriär i New York där hon gör allt för sina klienter. När hennes syster Libby ber henne följa med på en systersemester kan hon inte säga nej, men det är lite motvilligt som hon följer med till den stillsamma småstaden Sunshine Falls.
Libbys plan att tussa ihop Nora med någon snygg skogshuggartyp verkar inte fungera, men hon verkar också ha planer för egen del som hon smusslar med iför sin syster.
I den lilla staden springer Nora oväntat på förläggaren Charlie som hon är bekant med från New Yorks litterära värld, men som hon inte har kommit så bra överens med och därför inte är så intresserad av att lära känna bättre. Det verkar dock svårt för dem att inte råka på varandra gång på gång och Nora börjar ana att det finns något som intresserar henne bakom Charlies bistra yta.

En förvisso ganska förutsägbar historia, men charmig och mysig läsning som man blir glad av!