måndag 31 juli 2023

Min norska semesterläsning

Vi var ju som sagt i Norge på semester och jag ville gärna läsa några böcker av norska författare. Jag fick många tips när jag frågade på Instagram och det blev tre böcker lästa.

Jag började med "Havets kyrkogård" av Aslak Nore. Den kändes passande eftersom den handlade om tragedin om ett skepp som förliser på en Hurtigrutt-resa år 1940 och de konsekvenser olyckan får då och i framtiden. Författaren Vera Lind reser på båten med sin lille son. De överlever mirakulöst, men hennes man och hundratals andra går under med skeppet.

Sjuttiofem år senare begår Vera självmord och lämnar kvar många frågor till familjen. Veras sondotter Sasha börjar gräva i sin farmors hemligheter och hittar saker som får stora konsekvenser.

Jag tror kanske jag hade missförstått vad boken skulle handla om. Jag trodde att det skulle vara en historisk roman, men det var mer en deckargåta. Det var helt ok och ingen dålig bok i den genren, men jag blev inte hundraprocentigt engagerad i karaktärerna och jag upplevde att historien blev lite utdragen.

Bok två fick jag tips om för att den utspelas i Trondheim som vi ju också besökte. Det är första delen i serien om familjen Winther av Katrine Wessel. "En ny tid" tar sin plats i 1800-talets Trondheim där paret Winther firar sin 25-åriga bröllopsdag. De är tongivande i societeten i staden och de har uppfostrat sina barn i samma anda. Äldste sonen är nygift och hans frispråkiga unga hustru väcker både förskräckta miner och förtjusning - inte minst hos familjens unga dotter.
Nya tider är på intågande, men fru Winther kämpat för att behålla familjevärderingarna och sin familjs goda rykte.
Den här boken var lättsam och trevlig läsning. Inget djuplodande, men trevligt berättat och en serie jag säkert kommer att läsa fler böcker i.

Jag hade också lägligt fått en bok skickad till mig som rec.ex. som var skriven av en norsk författare, nämligen "Kartografen" av Anette Hemming
I början av boken hittas tvåbarnsmamma Lisbeth mördad i sitt kök i ett välbärgat bostadsområde. På köksbänken finns en karta som i detalj visar Lisbeths lägenhet och platsen där hon hittats död är markerat med ett rött kryss. Polisen kopplas in snabbt och när fler kartor börjar dyka upp hos personer i Lisbeths närhet, först hos ex-maken, sedan hos ungdomsvänner, fasar de för att det ska bli fler offer.
Upplägget är ganska klassiskt - en kamp mot klockan, spår som leder tillbaka till skoltiden, ett offer som inte är så oskyldig som det först verkar, anhöriga som inte talar sanning - men det här är smart konstruerat och resultatet blir spänningsroman med riktigt bra läsdriv.

Jag köpte också en bok PÅ norska som jag ska ta mig an snart. Boken jag valde var "Jeg er egentlig ikke sånn" av Marie Aubert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar