onsdag 12 juli 2023

Sommarlovsboktips: Dungen

Dagens tips är Dungen av Rachel Molin.
 
Vi träffar huvudpersonen Adina mitt uppe i karriären och singellivet i Stockholm när barndomsvännen Malin en dag ringer på dörren. De har inte setts på många år och nu tvingas Adina tänka tillbaka till en tid och ett liv hon helst vill glömma.
Men händelser från uppväxten i Nässjö pockar på uppmärksamhet. Adina växte upp med en ensamstående mamma och de var medlemmar i en strikt frikyrka där ledarna hade all makt över medlemmarna.

Dungen var den plats som var förbjuden och skrämmande, men också en plats där man kunde gömma sig och göra förbjudna saker.

Det är till Dungen Malin tar Adina när hon bestämt sig för att bli Guds utvalda. Malins familj tillhör ledarna i kyrkan medan Adina och hennes mamma får vara med på nåder. Maktspelet i församlingen påverkar alla - inte minst de båda tonårsflickorna.

Dungen är en roman med en olycksbådande stämning och den innehåller mycket svärta. I många recensioner står det mycket om humor i boken, men det är inte det som är behållningen för mig i läsningen. Visst finns det pricksäkra formuleringar och situationer som jag ler åt, men för mig är det här lika delar skrämmande och vackert bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar