Sidor

lördag 30 november 2019

Julkalenderbloggstafett



Imorgon är det 1 december och då börjar en julkalenderbloggstafett hos Sofies bokblogg. Jag kommer att skriva mitt inlägg på temat "Jag minns när jag läste ...", den 16 december.

Här nedan är hela startfältet:

söndag 24 november 2019

Mitt storslagna liv

Rec.ex.. från Rabén & Sjögren - tack!

Imorgon är det dags för utdelning av Augustpriset. För några år sedan var jag på plats i konserthallen som bloggambassadör och det var en väldigt rolig upplevelse. I år får jag hålla mig uppdaterad hemifrån. Och jag har i ärlighetens namn inte riktigt varit på hugget i år med de nominerade böckerna. Jag har faktiskt bara läst en enda. Den var å andra sidan väldigt, väldigt bra!

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld handlar om Sigge som flyttar med sin familj från Stockholm till Skärblacka. Nu ser han sin chans att ändra på sitt liv. Han vill bli en av de populära, en av de omtyckta och han har ett helt sommarlov på sig att se till att det blir så. Men han vet ju faktiskt inte alls hur man blir populär och tiden kanske inte räcker till.

Det är också tveksamt om det hjälper att han bor hos sin excentriska mormor som driver ortens enda pensionat eller att han har en lillasyster med en röst som en mistlur.

Det här är en är en varm och humoristisk bok som är väldigt lätt att tycka om. Det finns också en mörkare sida hos Sigge som mellan raderna berättar om utanförskap, ensamhet och längtan efter att passa in, att höra hemma. Jag tycker mycket om hur författaren skriver relationerna i den här boken, mellan Sigge och hans mamma, mellan Sigge och systrarna och mellan Sigge och hans mormor. Jag hoppas att den här boken hittar många läsare - vare sig den får Augustpris eller ej.


Mitt storslagna liv
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129714036
Du hittar den t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

lördag 23 november 2019

Stunder i advent




Laddar för advent!
#noveller #novellix #västmanbok

torsdag 21 november 2019

Födelsedagsutlottning!


Bloggfödelsedag firas som sig bör med en liten utlottning!

I potten ligger ett presentkort på 100 kr på Pocketshop, två Non-Nobel prize-chokladkakor och ett bokmärke.

För att tävla vill jag att du kommenterar här på bloggen och tipsar om en bokbloggare som fortfarande är aktiv och som jag borde följa.

Jag lottar en vinnare imorgon (fredag) kväll. Lycka till!

Update: Tack för fina tips och förlåt mig för sent tillkännagivande av vinnare. Ibland blir saker och ting inte som man tänkt, och den här helgen blev det inte. Jag lät en digital slumpgenerator avgöra vinnaren och säger grattis till Mia Eggiman! Mejla din adress på vastmanlandskan [at] gmail.com, så kommer vinsten!

Bloggen 8 år!



Idag fyller den här bokbloggen 8 år!
Bloggat med bokfokus har jag gjort sedan 2006, men renodlad bokblogg blev det alltså för åtta år sedan idag. Hurra!

Sedan årsskiftet har bloggen verkligen gått på sparlåga. Jag började på ett nytt jobb i januari och aldrig hade jag kunnat ana att en så positiv sak skulle vara så energikrävande. Så det blev familj och jobb i första hand och bloggen hamnade i skymundan. Som många andra bloggare funderar jag då och då på att sluta blogga, men jag tror kanske att jag ser om jag inte kan skaka liv i den igen :)


onsdag 20 november 2019

Månadssammanfattning: oktober 2019


Vi har hunnit en bra bit in i november redan, men jag har inte sammanfattat oktober. Då hände det ovanligt mycket på bloggen. Jag rev av 31 recensionsinlägg i serien oktoberkortisar och delade med mig av läslovstips hela höstlovsveckan.

Lite läst blev det också förstås och höjdpunkterna var Normala människor och Hästpojkarna.

Dödens dal av Ola Lindholm och Johan Lindquist
Ett enklare liv av Anna Fredriksson
Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn
Beröringen av Gustav Tegby
Ett litet steg på vägen  av Jenny Fagerlund
Hästpojkarna av Johan Ehn
Knäckarbanketten av Sara Elfgren Bergmark
Och eken står där än av Sofia Lundberg
Normala människor av Sally Rooney
Alla hjärtans längtan  och Alla hjärtans väntan av Anna Alemo
Fröken Island av Auður Ava Ólafsdóttir

Vilken var din bästa oktoberbok?

måndag 11 november 2019

Ett litet steg på vägen


Delar av den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.
Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund handlar om Stella som arbetar på en resebyrå och lever ensam med sin 7-årige son Felix. Hon trivs med sitt arbete, men är bekymrad över sonen som inte riktigt trivs i skolan.

När konsulten Joel dyker upp på resebyrån för att genomföra en effektivisering blir Stella först väldigt orolig över att hon ska bli av med jobbet, men Joel verkar se potential i henne och skickar henne till Högfjällshotellet i Fröliden som nyligen renoverats och infört ett nytt koncept. Stella ska undersöka om hotellet kan passa för resebyråns kunder. Det blir ett passande avbrott från skolan för Felix och Stella hoppas att han ska våga öppna sig för henne när de får lite tid på tu man hand. Så de reser till det höstvackra Fröliden och Stella blir omedelbart förälskad i de vackra omgivningarna. Felix verkar också snabbt finna sig till rätta. Hotellchefen Alicia har planerat in massor av aktiviteter och exklusiva överraskningar för att få Stella att rekommendera hotellet, och även om hon uppskattar ansträngningarna mycket, så är det något som skaver. Står verkligen allt rätt till på hotellet och är det inte så att Alicia anstränger sig lite för mycket …

En bok om att resa bort för att hitta sig själv. En varm och mysig feel good-roman som verkligen doftar höst.

Jag har tidigare läst Med hälsning från Båstad och 24 goda gärningar av samma författare.

Ett litet steg på vägen
Författare: Jenny Fagerlund
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113098906
Du hittar den t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

Och eken står där än

Rec.ex. från Bokförlaget Forum- tack!
Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Och eken står där än av Sofia Lundberg är en bok som alla som gillat hennes tidigare böcker också kommer att tycka om. I den här romanen får vi möta Esther som försöker komma på fötter igen efter en svår skilsmässa. Hon plågas svårt av dåligt samvete för att hon har rivit upp sin son från familjelivet och under de veckor han är hos sin pappa är saknaden efter sonen nästan övermäktig. Under en gammal ek på en äng slår hon sig ofta ner för att titta ut över vattnet och de vackra omgivningarna – här kan hon andas och tänka. En dag träffar hon Rut på bänken under eken. Den äldre kvinnan börjar prata och Esther förstår att det här är en person som har förmågan att se det goda i livet. Ju mer Rut berättar om sitt liv, desto mer fascineras Esther av henne. De båda kvinnorna blir goda vänner och Esther ser fram emot deras regelbundna möten. Men det finns också många saker som Rut inte berättar och när hon en dag inte dyker upp till deras träff inser Esther att hon inte ens vet vad vännen heter i efternamn. Hon är dock fast besluten att ta reda på vad som har hänt och det för henne från ängen med eken till Italien.

Det här är en ganska klassisk “finna sig själv igen”-roman, men Sofia Lundberg för in intressanta teman och karaktärer som gör att det inte känns uttjatat. Esther är väldigt ängslig och i början tyckte jag att hon var lite jobbig, men vartefter berättelsen rullas upp blir det tydligare varför hon uppför sig som hon gör. Rut skildras på ett riktigt fint sätt och det gör henne lätt att tycka om.
Mysig höstläsning!

Jag har tidigare läst Den röda adressboken och Ett frågetecken är ett halvt hjärta av samma författare.

Och eken står där än
Författare: Sofia Lundberg
Förlag: Bokförlaget Forum (2019)
ISBN: 9789137152394
Du hittar den t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

söndag 3 november 2019

Läslovstips 10: Berör och förstör

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Diktsamlingen Berör och förstör - dikter för unga får bli ett sista läslovstips Den är framtaget av Rabén & Sjögren tillsammans med Athena Farrokhzad och Kristoffer Folkhammar som en nutida version av den klassiska samlingen Kärlek och uppror.

Det här är ingen bok att läsa i ett svep från pärm till pärm, utan en bok att dyka ner i när lust finnes, en samling att botanisera i och vika hundöron vid sina favoritdikter.

Berör och förstör: dikter för unga
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129701005
Du hittar den t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

Läslovstips 9: Chamir och sommarpokalen

Rec.ex. från Ordalaget - tack!
Jag kör vidare med mina läslovstips Den här gången boken Chamir och sommarpokalen av Angelica Öhrn. Julia har blivit fodervärd åt sin älskade häst Chamir. Plötsligt befinner hon sig i privatryttarnas värld och slits mellan sina nya bekantskaper där och de gamla ridskolevännerna. En bok som visserligen handlar om hästar, men lika mycket om hur man ska vara mot andra och sig själv.  Riktigt fin läsning.

Den här boken och den första boken i serien Drömmen om Chamir slukade min dotter i somras på semestern. Hon var så uppslukad att hon till och med gick och läste och utnämnde dem till ”de bästa böckerna någonsin”. Så där ser ni - det är bara att hugga in på läsningen!

Jag har också läst Anton och Teitur och Får mormor komma hit? av samma författare.

Chamir och sommarpokalen
Författare: Angelica Öhrn
Förlag: Ordalaget (2019)
ISBN: 9789174692594
Du hittar den hos BokusAdlibris, Omnible eller din lokala bokhandel.

lördag 2 november 2019

Läslovstips 8: Vi är lajon!



En fantastisk bilderbok är nästa läslovstips på tur. Vi är lajon av Jens Mattson är boken om lillebror och storebror som leker härliga fantasifulla lekar tillsammans - de är farliga lajon på savannen. En dag orkar inte storebror leka så mycket och han kan bara morra lite svagt. Han hamnar på sjukhus, i en säng med gallergrindar. Det är fel tycker lillebror - lajon ska inte vara i burar som på zoo. Men de båda buslajonen kan fortfarande jaga lite i sjukhuskorridoren även om det ena lajonet har tappat sin päls och måste åka rullstol.

Vi är lajon är en outhärdligt sorglig, men samtidigt rolig och varm berättelse som har ett helt fantastiskt pricksäkert barnperspektiv. Jenny Lucanders detaljrika och roliga illustrationer med tantzebror och gubbflodhästar passar perfekt till texten och berättar på flera plan om det som inte uttalas där. En riktigt, riktigt fin bok!

Vi är lajon!
Författare: Jens Mattsson
Illustratör: Jenny Lucander
Förlag: Natur & Kultur (2019)
ISBN: 9789127149281
Du hittar den t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

fredag 1 november 2019

Läslovstips 7: Flickan i den rosa skogen


Ytterligare ett läslovstips kommer här. Flickan i den rosa skogen av Helena Dahlgren är lättläst bok om ett svårt ämne. Sedan Ellas pappas självmord kan hon inte prata. Både vännerna, mamman och hennes tvillingsyster försöker förmå henne att tala, men lyckas inte. Ella tycker att allt gott försvann med - filmkvällar, skogspromenader, musik. Hennes hjärta är krossat. Går det att läka?

Med fin känsla för det svåra ämnet skriver Helena Dahlgren en sorglig, stämningsfull och viktig bok om det svåra i att förlora en förälder. För alla läsare från yngre tonåren och uppåt och framförallt också för den som inte är så van att läsa. Ett extra plus för det fina språket som kan vara svårt att få till när texten också ska vara lättläst.

Jag har tidigare också läst Orkidépojken av samma författare.

Flickan i den rosa skogen
Författare: Helena Dahlgren
Förlag: Nypon (2019)
ISBN: 9789178251162
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller din lokala bokhandel.

Läslovstips 6: Ett annat jag


Läslovstips nummer sex är Ett annat jag av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck - en rasande spännande barnbok som tar sin början när en 13-årig flicka omkommer i ett bombattentat i Stockholm. Amanda och Rasmus undkommer med en hårsmån. Snart blir det tydligt att det var Amanda som var måltavlan och att hon och flera andra ungdomar runt om i världen är del av ett märkligt och otäckt experiment. Amanda, Rasmus och Amandas moster Bim reser iväg för att varna så många av ungdomarna de kan.

En bok med högt tempo, ett bra läsdriv och ett både spännande och otäckt tema.

Ett annat jag
Författare: Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129717044
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.