måndag 28 oktober 2019

Läslovstips 1: Kolvinge


Höstlovet kallas ju ofta för Läslovet och då passar det extra bra att bjuda på lästips för barn och ungdomar. Här kommer det första: Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold är det första delen i fantasyserien Tidens väv.

En stjärnklar natt drabbas tolvåriga Jorunn av en märklig yrsel. Himlen snurrar och hon får en märklig känsla i kroppen. Senare samma kväll hittar hon och hennes pappa en svårt medtagen uteliggare i en snödriva utanför huset. Innan ambulansen hinner komma har han försvunnit och det enda spåren efter honom är en svart fjäder. Men Jorun får veta lite mer av sin mormor och hon dras in i ett häpnadsväckande äventyr där. Jorun, den sistfödda i sin släkt, ska med hjälp av en märklig nyckel som kan låsa upp tidens väv, åka tillbaka till vikingatiden och hindra mörka krafter som om de segrar kommer påverka hela historieskrivningen.

Det är ett spännande äventyr och en fin historisk berättelse på en och samma gång. Här finns många detaljer vikingatidens bostäder, kläder, vardagsliv tro och vidskeplighet som vävs in på ett naturligt sätt den dramatiska handlingen. Jorun är en modig och cool huvudperson som mina barn och jag ser fram emot att följa i den här bokserien.

Kolvinge
Författare: Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129716115
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar