söndag 20 oktober 2019

Knäckarbanketten

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren är en härligt fantasifull, "kaos:ig" (min sons ord) och  rolig saga proppfull av lömska hertigar, gläfsande mopsar och läskiga odjur.

Under en fullständigt överdådig bankett hos hertigen börjar ryktet gå om en helt fantastisk maträtt som ska serveras någon gång under festligheternas många dagar. Men kalabalikaladåben är en påhittad rätt med helt omöjliga ingredienser och ryktet har hertig Ludberts bror hertig Odert spridit ut. De båda bröderna är ovänner och hertig Odert njuter av att förstöra broderns bankett - han vet att Ludbert inte kan stå ut med tanken på att det finns en maträtt som inte serveras på hans knäckarbankett.

Hertig Ludbert skickar ut en patrull och i den ingår Amund. Han är inte stor, stark eller modig - han är tvärtom en ganska liten pojke som arbetar med att mata grisarna med matrester från hertig Ludberts kök. Men hand roll är att fungera som lockbete för de märkliga odjur och bestar de måste möta för i jakten på de märkliga ingredienserna. Han får hjälp av hertigens dotter Ottilia som är trött på sin fars frosseri och den roll som förväntas av henne, att uppföra sig fint och gifta sig bra. Hon har istället valt att bli vegetarian, intresserar sig för märkliga djur och väsen och drömmer om äventyr. Det blir så klart Amund och Ottilia som får ta  hand om röran och - utan att spoilra för mycket - så förstår ni ju att de klarar det galant.

Missa inte den här boken där du får möta blemmyarer, en biskopsfisk, stora köttätande harar, en basilisk, en hundjätte och skuggfotingar - och massor av spännande och skojiga äventyr.

Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Illustratör: Emil Maxén
Förlag: Raben & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129713596
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar