lördag 12 oktober 2019

Oktoberkortis 12: My Absolute Darling


Titel och författare: My Absolute Darling av Gabriel Tallent

Varför läste jag den? Jag fick den för länge sedan på ett event som Harper Collins anordnade, och i somras kom den fram som ett val i läsutmaningen #hyllvärmare2019

Vad handlar den om?14-åriga Turtle Alverston lever i norra Kalifornien tillsammans med sin far Martin i nästan total isolering från samhället. Pappan styr enväldigt över hemmet sedan Turtles mamma dog och han är allmänt misstänksam mot etablissemanget - det är han och Turtle mot världen. Turtle tillbringar mer tid med att putsa vapen och med att vandra runt i skogarna där de bor, än hon gör i skolan där hon står utanför gemenskapen. När hon lär känna Jacob och de blir vänner får hon upp ögonen för att det finns andra sätt att leva och andra typer av familjer. Hon börjar längta efter ett annat liv, men då måste hon först bryta det starka banden till sin pappa.

Vad tyckte jag? Det här är en oerhört brutal och jobbig bok att läsa. Misären som Turtle och Martin lever i är anmärkningsvärd och relationen mellan far och dotter är osund på så många nivåer. Det är ingen lätt sak för Turtle att släppa in en ny person i sitt liv, och att sedan försöka bryta beroendeställningen till pappan kommer att kosta henne oerhört mycket. Frågan är om hon kan klara det? En rå, men oerhört stark roman som flera gånger under läsningen gör mig helt utmattad. Den är absolut värd den uppmärksamhet och de utmärkelser den fått.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

My Absolute Darling
Författare: Gabriel Tallent
Förlag: Fourth Estate Ltd (2017)
ISBN: 9780008185220
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar