torsdag 27 december 2018

Får mormor komma hit?

Rec.ex. från författaren och Idus förlag - tack
Khalil är 10 år och leker ofta med sin kompis Lovisa hemma hos Lovisas mormor. Men Khalil funderar på varför det är så orättvist att Lovisa kan få träffas sin mormor jätteofta, men hans mormor bor lång borta - och dessutom i ett land med krig. Varför kan hon inte få komma och bo i Sverige hon också?

Kahilis lärare märker att han är ledsen och försöker hjälpa. Hon bjuder in en person som berättar om asylrätt, om vilka som har rätt att bosätta sig i Sverige och om vem det är som bestämmer vilka lagar som ska gälla i Sverige.

Får mormor komma hit? är skriven av barnboksförfattaren Angelica Öhrn och Christina Hildebrant som är sakkunnig åklagare. Den är en blandning av en bilderbok och en faktabok om migrationsrätt.
Den är rejält faktaspäckad och det blir stundom lite för mycket för min unga lyssnare vid högläsningen. Men trots det väckte den många tankar och vi hade bra diskussioner efteråt.

Jag beundrar författarna för att de försöker förklara och bringa reda i de här svåra begreppen även för yngre barn. Det är kunskap som kommer hjälpa till att förebygga fördomar och som förhoppningsvis skapar förståelse.

En viktig och lärorik bok!

Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt
Författare: Angelica Öhrn och Christina Hildebrant
Illustratör: Hedvig Wallin
Förlag: Idus (2018)
ISBN: 9789175778556
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Ett svårt ämne att förklara på ett enkelt sätt för yngre. Jag kan förstå att författarna verkligen vill förklara, men ibland kanske även barnboksförfattare skulle tänka på den fråga jag ofta fick på doktorandseminarier, nämligen: kan du förklara vad du skriver om i en enda mening? När man älskar det man skriver om, och älskar ord, blir det lätt för omständligt och långrandigt. Det gäller att kunna "kill your darlings" och lita på läsaren. Skriver jag som inte alls håller mig kort ;) Ha det fint, och god fortsättning!

    SvaraRadera