lördag 29 december 2018

Det förlorade barnet/My brilliant friendNu i julhelgen har jag och min man börjat titta på HBO-filmatiseringen av Elena Ferrantes bok Min fantastiska väninna och det slog mig att jag inte har bloggat om den sista boken i serien.

Jag kan inte säga så mycket om TV-serien än, för vi har bara hunnit med två avsnitt. Men bokserien tyckte jag mycket om och blev inte besviken på den avslutande delen.

Det förlorade barnet har undertiteln "medelålder och åldrande" och det är som mogna kvinnor vi nu möter Elena och Lila igen. Elena är en nu en etablerade romanförfattare och hon har återvänt till sin hemstad, framförallt för att vara nära sin älskare. Lila arbetar i databranschen och är framgångsrik inom sitt område. Först tvekar Elena inför att återuppta kontakten, hon vet att hon lätt låter Lila sluka henne. Men de blir så småningom grannar och kan hjälpa varandra med barnen. Dynamiken mellan dem båda är lite mer likvärdig, men Lila är fortfarande den starkare av dem. En dramatisk och tragisk händelse inträffar och allt förändras.

Elena Ferrante är en riktigt god berättare och hon gör miljöerna i det stökiga och intensiva Neapel mycket levande. Porträtten av de båda kvinnorna och deras vänskap är intressanta, dynamiska och gripande. Den första boken var lite seg, men tar man sig igenom den, så har man riktigt bra läsning framför sig.

Det förlorade barnet
Författare: Elena Ferrante
Förlag: Norstedts (2017)
ISBN: 9789113076263
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag har hittills bara läst de två första romanerna, men tänker absolut läsa klart!

    SvaraRadera