söndag 30 december 2018

De hemlösa katterna i Homs

Rec.ex. från Wahlström & Widstrand - tack!
Boken är baserad på verkliga händelser och handlar om Sami från Syrien. Han har en trygg uppväxt i staden Homs, men vartefter han blir äldre märker han mer av regimens förtryck. Han blir inkallad till militärtjänstgöring under hårda förhållanden och inser senare till sin förskräckelse att han, i egenskap av kartritare, bidrar till att möjliggöra övergrepp mot civilbefolkningen.

Samis flickvän Sarah är aktiv i proteströrelsen och lever farligt då demonstranterna ofta blir beskjutna. När han har gjort klart sin militärtjänstgöring återvänder han till Homs som nu är en stad i ruiner.

De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour är en gripande berättelse om krigets fasor. Att få följa huvudpersonen som lever mitt i kriget och ser förstörelsen på nära håll är fascinerande och skrämmande. Sami dokumenterar och fotograferar i en viktig ögonvittnesskildring.

Jag läste den här tillsammans med bokcirkeln Kollektivet på Facebook, men har tyvärr inte hunnit vara så aktiv i diskussionerna som jag hade önskat. Gemensamt för de flesta är nog att vi blev mycket berörda av boken och att den blir en ögonöppnare på många sätt.

De hemlösa katterna i Homs
Författare: Eva Nour
Förlag: Wahlström & Widstrand (2018)
ISBN: 9789146234869
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar