fredag 28 december 2018

Under Fårös himmel

Rec.ex. från författaren och 
Vaktel förlag - tack!
Under Fårös himmel av Ronnie G. Lundin är fortsättningen på boken Gården vid Fårö strand.

Oluff som vi fick lära känna i förra boken är nu död och hans änka Tuva sörjer honom, men är glad att de fick ett långt liv tillsammans. Hennes son Mickel har tagit över skötseln av gården, men sköter den och sin familj med hård hand. Tuvas ögonsten är Gerborg, dotter till Oluffs bror Jako och det är också hon som står i centrum för den här berättelsen. Redan som mycket ung visar Gerborg tecken på att ha övernaturliga förmågor - hon kan se saker hända innan de har hänt. Gerborg lider svår av sin gåva och hon betraktar med misstänksamhet av de vidskepliga Fåröborna som misstänker att hon är en häxa. Men familjen och hennes kusinerna står vid hennes sida och skyddar henne mot elaka tungor. Gerborgs förmågor kommer att visa sig komma till nytta när en dramatisk händelse drabbar en grupp män från Fårö.

Precis som i den förra boken engagerar huvudpersonernas liv, vedermödor och öden mig mycket, Det är också intressant att läsa om traditioner och levnadssätt. Det känns verkligen som en trovärdig bild av livet på Fårö på den här tiden. Författaren är väl påläst och hämtar stoff ur verkliga historiska händelser (i den här boken till exempel de händelser som det berättas om på Kutatavlan i Fårö kyrka) och väver in dem i den fiktiva berättelse på ett smidigt sätt.

Under Fårös himmel är en engagerande och spännande historisk roman som gav mig trivsamma och intressanta lässtunder. Tidigare har jag också läst Hamarsmans skatt och Hamarsmans dotter av samma författare och de är också bra och läsvärda romaner.

Under Fårös himmel
Författare: Ronnie G Lundin
Förlag: Vaktel förlag (2018)
ISBN: 9789188441331
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar