fredag 28 december 2018

The Handmaid’s Tale


The Handmaid's Tale behöver väl knappast någon närmre presentation vare sig som bok eller som TV-serie. Margaret Atwoods dystopi om ett framtida USA som styrs av kristna fundamentalister. Det föds allt förre barn och därför tvingas kvinnor i fruktsam ålder tvingas att bli Tjänarinnor och mot sin vilja befruktas och föda barn åt Anförarna - härskarklassens män och deras fruar.

Offred är en sådan tjänarinna och det är henne som vi får följa i den här boken. Hon har svårt att underordna sig de strikta reglerna. Hon längtar tillbaka till sitt gamla liv där kvinnor var friare och hon längtar efter sin dotter som tagits ifrån henne. Allt hon kan tänka på är hur hon ska fly, hitta sin dotter och ta sig ut ur landet.

TV-filmatiseringen skiljer sig en hel del från boken, men jag gillade den också. Ibland fyller den i luckor i boken och många gånger spinner den vidare på saker som inte alls finns i boken. Säsong två var något sämre och blev ibland lite utflippad, men var fortfarande bra. Boken är en modern klassiker och på många sätt skrämmande aktuell.


The Handmaid's Tale
Författare: Margaret Atwood
Förlag: Vintage (2017, original 1995)
ISBN: 9781784708238
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Tycker också säsong två har varit sämre så har faktiskt inte blivit klar med den ännu :O

    SvaraRadera