fredag 28 december 2018

Mississippi/Mudbound

Idag har hela familjen varit på opera och tittat på Snödrottningen, baserad på H.C. Andersens saga med samma namn. Denna "bok på opera" inspirerade till dagens bloggtema "bok på film". Böcker jag har läst och även sett på film eller som TV-serie.


Först ut är Mississippi, Hilary Jordans  berättelse om två familjer i Mississippi, som var en av förra årets bästa läsupplevelser (men som jag märkligt nog aldrig bloggade om).

Laura gifter sig med Henry för att komma bort från sin familj, men är inte beredd på det hårda livet på en bomullsfarm. Hon sliter för att hålla leran borta från deras hem, med att uppfostra barnen oc med att ta hand om sin elake och rasistiske svärfar.

När andra världskrigets är slut återvänder Henrys bror Jamie från Europa. Hans har plågsamma minnen från kriget och inget jättestort intresse för att arbeta på farmen. Återvänder gör också Ronsel, den äldste sonen till de svarta dagverkarna som också arbetar på farmen. Som soldat behandlades han som en hjälte, men tillbaka hemma är han bara en svart man i det rasistiska Mississippi. Jamie och Ronsel söker sig till varandra, förenade av sina krigserfarenheter. Vänskapen ser inte med blida ögon av omgivningen, men de fortsätter att umgås och det leder oundvikligen till en tragedi.

Det här är en mörk och stark roman som stundom är väldigt plågsam att läsa. Rasismen visar sig från sin allra fulaste och grymmaste sida i den här romanen och det är inte svårt att tänka sig att mycket överensstämmer med verkligheten. Handlingen berättas växelvis av bokens olika huvudpersoner och det ger flera olika perspektiv och ger dessutom ett riktigt bra läsdriv. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den här boken!

Filmen Mudbound finns att de på Netflix. Den är lika mörk, mycket lerig och fångar den tryckta stämningen i boken väldigt bra. Filmens berättartempo är är väldigt långsamt, så det blev en skillnad från läsningen, men det funkar det också. Men, som alltid - läs boken först!


Mississippi
Författare: Hillary Jordan
Förlag: Historiska Media (2016)
ISBN: 9789175454153
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Visste inte att den blivit film. Tack för tips! Måste kolla på den nåndag när långsamt filmtempo lockar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det!vEn dag som passar för långsamt tempo och feel bad ...

   Radera
 2. Jag var inte så glad i filmen, tyckte att allt var så nedtonat. Boken var mycket, mycket värre. Och bättre.

  SvaraRadera