söndag 9 december 2018

Brutna ben och brustna hjärtan

Rec.ex. från Louise Bäckelin förlag - tack!
En julroman av Maria Ernestam - den måste jag ju läsa! I Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul dyker miljöerna och en del personer från Marionetternas döttrar upp igen, men här är handlingen mycket lättsammare.

Huvudpersonen i den här boken är den drygt 40-åriga läraren Lisbeth. Hon har bara bott i Frillesås i några år och även om anledningen till att hon flyttade dit främst var för att starta om efter ett uppbrott, så har hon skapat sig en trivsam tillvaro på orten. Hon tycker om sitt jobb, hon trivs i sitt pyttelilla hus och har vänner och bekanta omkring sig.

Nu börjar det dra ihop sig till jul och Lisbeth kan inte låta bli att känna sig lite trött på att hennes föräldrar och syster tar för givet att hon ska anpassa sig till alla deras planer bara för att hon är singel och utan barn. Men som vanligt vågar hon inte säga ifrån.

När hennes chef kallar in henne på kontoret för att berätta att en ny lärare ska anställas och att han kommer att ta över Lisbeths alla idrottslektioner - som hon verkligen gillar att hålla i - och dessutom ska på åka på kurs i Alperna slinker en lögn ur Lisbeth en lögn som får lite komplicerade konsekvenser. Dessutom dyker Lisbeths ex Harry upp oväntat och till råga på allt får bästa vännens dotter problem med polisen och en skada på ett avloppsrör gör att Lisbeths kök kanske måste rivas (av snygg och trevlig hantverkare såklart). Det händer plötsligt väldigt mycket i Lisbeths tidigare lugna, men kanske lite trista liv.

Det här är på det hela taget en trevlig julroman med lögner och förvecklingar som ibland gränsar till det dråpliga. Men här finns också en allvarlig underton och en längtan efter att få vara sig själv och att våga stå upp för det man vill.

En kärlekstriangel finns det här också, ett klassiskt grepp i feel good-genren, och upplösningen är på intet sätt oväntad - men se, det gör ingenting alls.

I den här boken får du både julmys, skratt och lite allvar. Trivsam läsning i juletid.

Brutna ben och brustna hjärtan: en alldeles omöjlig jul
Författare: Maria Ernestam
Förlag: Louise Bäckelin förlag (2018)
ISBN: 9789177990246
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Det började nästan låta som en buskis/revy där... det gör mig lite tveksam. Å andra sidan hinner jag säkert inte med fler julböcker nu i december ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har absolut sådan drag på sina ställen, en jag tyckte ändå den höll sig på rätt sida.

      Radera