onsdag 5 december 2018

Innan ni tog oss


Innan ni tog oss av Lisa Wingate kom i den senaste I Lav Lit-boxen från Lavender Lit.
Det är en fiktiv bok, men baserad på verkliga händelser och framförallt en skandal på 1930-talet där det uppdagades att föreståndarinnan på ett barnhem i Memphis kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer.

Så historien om 12-åriga Rill Foss och hennes fyra syskon skulle kunna vara sann. Barnen bor med sina föräldrar på en husbåt på Mississippifloden. När deras föräldrar måste åka till sjukhuset mitt i natten lämnar de barnen på båten. Då blir barnen hämtade av främmande människor och placerade på barnhem. Rill kämpar med näbbar och klor för att hålla ihop syskonen, men utan att lyckas. Inte heller är det någon som lyssnar på dem när de säger att de inte är föräldralösa utan har både en mamma och en pappa som snart kommer för att hämta dem. Snart inser de dock att de ha hamnat i händerna på en riktigt grym person.

Boken berättas i både dåtid av Rill och i nutid av åklagaren Avery Stafford som upptäcker en mindre smickrande del av sin familjehistoria. Hon börjar nysta i om och hur hennes familj eventuellt var inblandad i de illegala adoptionerna. Jag tycker bäst om dåtidsperspektivet, men de båda trådarna kompletterar varandra och skapar ett bra läsdriv.

Det här är en effektivt berättad historia och den är hjärtskärande sorglig. Barnens upplevelse av att skiljas från sina föräldrar och varandra är trovärdig och i vissa delar plågsam att läsa. Gör er beredda på en bladvändare och bunkra upp med näsdukar.

Innan ni tog oss
Författare: Lisa Wingate
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879449
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar