måndag 9 november 2009

Fabrikör Liljeroos luftskepp

Jag älskar ju Arto Paaslinnas burleska berättarstil och ett stopp hos Brombergs förlag på bokmässan är alltid ett måste. Den här gången kom jag hem med Fabrikör Liljeroos luftskepp.

Så här lyder handlingen kortfattat enligt förlagets egen beskrivning:

"När kommundirektör Hemmi Elstelä ska fyra av startskottet för ett medeldistanslopp råkar han själv sätta av i full fart och till råga på allt vinna loppet. Och detta iförd grå kostym! Händelsen leder till att han får sparken från sitt jobb - men han misströstar inte. Han får snart ett nytt jobb och blir tegelfabrikör Lars Liljeroos högra hand. Första uppdraget för Hemmi blir att fånga in tegelbrukets reklamballong, ett luftskepp vid namn Slättens goda fe, som slitit sig och drivit österut med vindens hastighet. Inne i luftskeppet sitter hårdrockbandet Black Shotton instängt ..."

Låter ganska galet eller hur? Men grejen med den här boken är att det inte alls blir lika galet som det brukar hos Paasilinna. Ja, eller det blir det kanske, men inte lika roligt. Jag hoppas innerligt att jag inte har tröttnat på författaren eller att han har tappat greppet. Han är ju ganska produktiv, så jag håller tummarna för att detta bara är en "mellanbok". Man kan ju inte vara på topp jämt - inte ens i ett luftskepp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar