tisdag 9 augusti 2011

Cirkeln

Alla läser den. Alla lovordar den. Jag var ju självklart tvungen att läsa Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren jag också. Och jag stämmer in i hyllningskören. Det är ruskigt spännande och den tar slut alltför fort.

Cirkeln är första delen i en ungdomstrilogi som utspelas i den fiktiva bruksorten Engelsfors. Bokens huvudpersoner är sex tonårstjejer som på ett mystiskt sätt förs till ortens nedlagda Folkets park en natt då månen är röd som blod. De är väldigt olika och i normala fall hade de aldrig umgåtts, men det blir snart uppenbart att de måste lita på varandra om de vill överleva. Mystiska saker är i görningen och tjejerna upptäcker att de har krafter utöver det normala.

Boken har beskrivits som"en svensk twilight" och den har kanske drag av den bokserien (dock inga vampyrer - än!), men personskildringarna är så mycket bättre här och svenska tonåringar känner nog sig lite mer hemma i den här miljön. Skildringen av brukorten är träffande - jag har själv vuxit upp på ett liknade ställe. Jag tror alla kan känna igen skolmiljön och de olika "typerna" som finns på en gymnasieskola. Precis i början hade jag lite svårt att hålla ordning på de olika karaktärerna och de personer som fanns kring dem, men det löste sig snart. Hade jag läst den här boken på högstadiet hade jag säkert fastnat extra mycket för någon karaktär för att jag hade kunnat identifiera mig med den personen. Nu är jag nyfiken på alla och det ska bli spännande att följa karaktärerna. Jag och många andra ser fram emot nästa del!

Boken är redan översatt till många språk och filmrättigheterna är sålda.

2 kommentarer:

  1. Även jag blev väldigt nyfiken på den här boken och köpte den trots att jag sällan läser ungdomsböcker. Och jag gillade den också massor.

    SvaraRadera
  2. Ja, den var urbra. Synd att det är så lång tid att vänta på del 2 och 3

    SvaraRadera