onsdag 19 oktober 2011

Mitt livs roll

Ett tag läste precis alla En dag av David Nicholls och det var då han fick sitt stora genombrott i Sverige. Men han hade ju skrivit flera böcker innan och de kom ganska snart i svensk pocket.

En av dem är Mitt livs roll som handlar om den brittiske skådespelaren Stephen C. McQueen. Han har få likheter med sin amerikanske namne. Om han får någon roll över huvud taget får han spela död eller förbipasserande. För tillfället har han rollen som inhoppare i en pjäs. Huvudrollen innehas av Josh Harper - nyligen utsedd till världens tolfte sexigaste man och tydligen utrustad med järnhälsa. Stephen får nöja sig med att hänga i kulisserna. När Stephen blir bjuden på fest hos Josh Harper men när han kommer dit visar det sig att han har missförstått och det förväntas att han ska servera på festen. Han tror att han nått den absoluta botten, men då träffar han Josh fru Nora och blir förälskad.

Boken innehåller många dråpliga och jobbiga situationer och ibland är det riktigt plågsamt att läsa hur Stephen krånglar till det för sig med allehanda lögner. Men stundtals är det riktigt roande också. Precis som i En dag är det lättsamma blandat med allvar. I Mitt livs roll är det i den haltande relationen mellan Stephen och hans dotter som de verkligt svarta tonerna finns. För mig når den här boken inte upp till samma nivå som En dag, men det är på det hela taget riktigt bra läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar