onsdag 23 november 2011

Tjuvarnas stad

Tjuvarnas stad av David Benioff var förra månadens bokcirkelbok och vi var rörande överens om att det var riktigt, riktigt bra läsning.

Boken utspelas i ett isande kallt Leningrad under andra världskriget. Staden är belägrad av tyskarna och det är ont om mat. När 17-åriga Lev ertappas med att stjäla från en död soldat är han övertygad om att det är ute med honom.  Men istället för att bli avrättad får han, tillsammans med desertören Kolja, ett oväntat uppdrag. De ska skaffa ett dussin ägg till överstens dotters bröllop på fem dagar. Om de lyckas får de behålla livet, misslyckas de ska de avrättas.

Uppdraget är i det närmaste omöjligt och de båda unga männen är plågsamt medvetna om det. De gör trots detta sitt bästa och, mycket tack vare Koljas obotliga optimism, klarar sig ur de mest hopplösa situationer. Det är en mörk berättelse som visar krigets och människornas värsta sida - men också människors goda sidor. Det är också befriande att inget är helt svart eller vitt. Människorna är både goda och onda och gör som de gör för att situationen driver dem till det. Historien berättas med värme och med en dråplighet som gör att man aldrig ger upp hoppet.

Det är en klassisk vandringsberättelse. För mig förde den tankarna till både pojkroman och lite på Barnen från Frostmofjället.

Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar