onsdag 20 november 2013

Helenas hämnd

Det här är den fjärde delen i serien Släkten från Historiska Media. Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter är en trovärdig skildring av den mäktiga änkan Helena av Skövde i 1100-talets Västergötland.

Helena gifter bort sin dotter Agnes med den stilige Sten Haraldsson. Det är inte bara ett gott gifte, det verkar också finnas äkta kärlek mellan paret. Men så småningom blir det tydligt för Helena att hennes dotter far illa i äktenskapet. Sten misshandlar Agnes svårt och han gör det om och om igen. Inga böner eller hot hjälper så Helena bestämmer sig för att ta saken i egna händer för att rädda sin dotter.

Jag gillar som bekant historiska romaner och starka kvinnoporträtt och här får jag båda dessa ingredienser. Författaren beskriver detaljer så som kläder, smycken och redskap på ett sätt som gör att jag som lekman uppfattar skildringen av tiden som trovärdig. Helenas strävan att göra gott för sina barn i en tid där männens makt är stor och det är svårt att gå emot tidens sedvänjor gör den här boken till spännande läsning.

Jag har tidigare läst de andra delarna ur serien:
Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg

2 kommentarer:

  1. Håller med, jättebra! :) Hela den här serien är verkligen kanon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gillar också mycket. Har femte boken hemma. Signerad och allt ;)

      Radera