måndag 18 juni 2018

Under två timmar

Rec.ex. från Polaris - tack!
Under två timmar av Hanna Landahl handlar om Staffan som har något av en livskris. Han har tappat bort sig själv efter år av myndighetsarbete på Migrationsverket, vardagsbestyr och familjepussel. När han blir förbigången av en kollega vid tillsättningen av en ny chef på myndigheten, bestämmer han sig för att ta tag i sitt liv. Han kommer fram till att en person som har kontroll över sitt liv tränar och tar hand om sin kropp. Men Staffan tänker inte bara börja jogga. Nej, han måste göra något större, något som inger respekt. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det på under två timmar.

Att gå från att vare en soffpotatis till att springa en halvmara är förstås inte det lättaste och Staffan inser snart att han har tagit sig vatten över huvudet. Men hellre än att tappa ansiktet inför kollegor, familj och vänner kommer han på en plan som inte bara är oärlig utan får honom att bryta mot regler han aldrig tidigare skulle ha drömt om att bryta mot. Plötsligt riskerar han mer än att tappa ansiktet. Han riskerar att förlora allt.

När jag läser tycker jag verkligen att Staffan är en riktigt sorglig figur. Han är så uppfylld av vad andra människor tänker och tror om honom och så besviken på att han ”bara” blev kontorsråtta och familjeman. Här finna många krossade drömmar och brutna förhoppningar, men de är så klart bara det ur hans privilegierade medelklassperspektiv. Kanske är det därför de är så mitt i prick. För man får ju känslan att många medelålders män som börjar springa maraton eller långdistanscyklar iförda trikåkläder är just som Staffan. Han tar det bara lite för långt. Huvudpersonen vältrar sig i självömkan och låter det gå ut över frun och den bästa vännen, men författaren gör ett bra jobb med att balansera sin huvudperson så att han håller sig precis på rätt sida om dråplig. Han tvingas också ta tag i konsekvenserna av sina handlingar och dessa båda saker gör Under två timmar till underhållande läsning.

Jag har tidigare läst Välkommen till Himmelsta av samma författare.

Under två timmar
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Polaris (2018)
ISBN: 9789177950011
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar