fredag 14 september 2018

Återträffen

Rec.ex. från Bonnier 
Bookery - tack!
Bonnier Bookery släppte i veckan boken Återträffen av Camilla och Viveca Sten. Förlaget specialiserar sig på att ge böcker för digital läsning och lyssning.

I den här korta spänningsromanen träffas fem kvinnor för en återträff. De pluggade tillsammans på universitetet för 20 år sedan och de samlas i Lisens lyxiga hus i Årefjällen. En helg fylld av god mat, champagne och prat om gamla minnen blir till något helt annat när kvinnorna börjar nysta i besvikelse i livet och avund börjar bubbla upp till ytan - det blir tydligt att det inte är lätt att förlåta gamla svek.Varefter som ett snöoväder piskas upp utanför huset blir stämningen inne mer och mer spänd, för att slutligen kulminera i en händelse som ingen av dem hade kunnat förutse.

Det går lätt att komma in i handlingen i den här boken och trots att den är ganska kort så lyckas författarna bygga upp både karaktärerna och stämningen på ett bra sätt. Kanske är det något med just en återträff som förutsättning för berättelsen som gör att man snabbt förstår vad det är som gäller. De fem kvinnorna är fem olika typer och de sätts kvickt in i ett sammanhang som hade kunnat kännas schablon-aktigt, men som här fungerar väldigt bra. Sedan förskjuts bilderna och dynamiken mellan kvinnorna skiftar lite i taget när de börjar skrapa på ytorna i varandras liv. Det här är snabbläst och effektiv underhållsläsning i en nätt förpackning.

Återträffen är författarnas bok som de skriver tillsammans för vuxna, de har tidigare skrivit ungdomsböckerna om Havsfolket tillsammans.

Återträffen
Författare: Viveca och Camilla Sten
Förlag: Bonnier Bookery (2018)
ISBN: 9789188704276
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: