lördag 15 september 2018

En oskyldig lögn

Rec.ex. från LB Förlag - tack!
Det är riktigt jobbigt att läsa böcker med osympatiska huvudpersoner och Paul Morris i En oskyldig lögn är en synnerligen otrevlig karaktär. Han är självgod och dryg och drar sig inte för att ljuga om både det ena och det andra för att vinna fördelar och framställa sig själv i god dager.
Sanningen är att han är en ganska misslyckad författare i 40-årsåldern som blivit tvungen att flytta hem till sin mamma.

Han träffar änkan Alice genom gamla universitets-vänner. De har rört sig i samma kretsar när de var yngre, men då lade han inte märke till henne. Nu ser han henne som en chans till en trevligare tillvaro. Han lyckas charma henne med sina lögner och bjuder med in sig själv när Alice och vännerna ska åka till hennes sommarhus på en grekisk ö.

Men det är faktiskt inte första gången Paul, Alice eller de andra vännerna är på ön och gamla minnen och händelser bubblar plötsligt upp.  Paul inser så småningom att han inte är den enda som ljugit, men då är det redan för sent.

Som sagt, huvudpersonen i den här boken är inte särskilt sympatisk och det är inte de andra karaktärerna egentligen heller. Redan från start är den en olustig stämning i boken som eskalerar i den tryckande värmen på den grekiska ön. Att något inte stämmer i relationerna mellan vännerna i huset blir tydligt ganska tidigt, men precis hur det hänger ihop blir en överraskning.

Det här är mitt första möte med författaren Sabine Durant, men jag kan absolut tänka mig att läsa mer av henne.

En oskyldig lögn
Författare: Sabine Durrant
Förlag: LB Förlag (2018)
ISBN: 9789177990109
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Låter som en bok för mig, obehaglig huvudperson till trots!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick lite samma "vibbar" som från The talented Mr Ripley

      Radera