måndag 4 maj 2020

Varken

Rec.ex. från LB Förlag - tack!
Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

När den här boken landade i min brevlåda blev jag lite extra nyfiken. Jag kände ingen namnet Lisa Förare, men framförallt som matskribent, och jag hade helt missat att hon hade skrivit en skönlitterär bok.

På omslaget till Varken står det av det är “en mörk förortssaga” och det är en riktigt bra beskrivning. Det är en slags urban fantasy med inslag av nordisk folktro.

Huvudpersonen Sara Nilsson är hyperkänslig och får kämpa hårt med att stänga ute andra människors dofter och tankar. Sedan hennes syster Gabriella försvann spårlöst, lever Sara i ett slags vakuum. Hon dövar saknade efter systern och de oönskade intrycket med piller och alkohol. En dag inträffar en märklig händelse på tunnelbanestationen och Sara blir kontaktad av Louise. Hon säger sig komma från organisationen Probonum som inte bara är verksam i vår värld, utan också rör sig mellan olika verkligheter. De behöver Saras förmågor för att ta reda på vad som hänt tre saknade småflickor. Sara får också intrycket att Louise kan ge henne någon ledtråd till vad som har hänt Gabriella, så hon går med på att arbeta åt organisationen. Aldrig hade hon kunnat ana var det arbetet skulle ta henne och vad det skulle kräva av henne.

Den här boken är fantasifull, obehaglig och spännande, men också bitvis humoristisk på ett lågmält sätt. Den är rappt skriven med ett bra driv i läsningen.Glidningarna mellan världarna fungera väldigt bra, och det blir en både lustig och läskig effekt att skogen runt Långsjön i Stockholmsförorten Älvsjö är full av maror, vragor, väntare, bjäror och nornor.

Varken
Författare: Lisa Förare
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789177990864
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Tyckte också om den! Hoppas det kommer en fortsättning snart :)

    SvaraRadera
  2. Sedan 1 mars 2019 var mitt kärleksförhållande stort kärleksfullt och förtroende, strax efter det att Covid-19 hade gått ut har min make varit så hemsk, det finns ingen öppenhet och sanning i äktenskapet från min kärlekspartner som lurar och ser några andra kvinnor där ute, jag älskade honom så kära och jag vill att han ska älska mig på samma sätt, men han fortsätter att fuska, han är inte konsekvent och tar ansvar som mannen i hemmet, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de frågar mig hela tiden när kommer pappa att återvända hem, jag måste övertyga dem om att deras far gudar ett jobb i västra länder och de har velat se sin far igen, jag försökte alla mina möjligt bäst att söka hjälp för att få honom hem, min man lämnade hemmet för cirka 11 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig, jag kan inte kontakta honom igen, jag trodde aldrig på kärlek stava med ljus ljus och andra material kan b ring tillbaka min man hemma, tills min mycket goda vän introducerade mig för en stor man som heter Dr.Oduduwa kärlek stavkanal, jag kontaktade honom och inom några minuter fick jag svar och han berättade för mig allt som krävs och procedur att ta del i kärlek stavning framgångsrikt. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönprocessen för förtrollning av kärlek. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som har så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att all kärlek stavaktivering är framgångsrik. detta kan hända med någon om du tror att prova idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom tillbaka till mig. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom mycket nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål.
    kommunicera e-postmeddelande till Dr.Oduduwa nu dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    SvaraRadera