måndag 4 maj 2020

Varken

Rec.ex. från LB Förlag - tack!
Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

När den här boken landade i min brevlåda blev jag lite extra nyfiken. Jag kände ingen namnet Lisa Förare, men framförallt som matskribent, och jag hade helt missat att hon hade skrivit en skönlitterär bok.

På omslaget till Varken står det av det är “en mörk förortssaga” och det är en riktigt bra beskrivning. Det är en slags urban fantasy med inslag av nordisk folktro.

Huvudpersonen Sara Nilsson är hyperkänslig och får kämpa hårt med att stänga ute andra människors dofter och tankar. Sedan hennes syster Gabriella försvann spårlöst, lever Sara i ett slags vakuum. Hon dövar saknade efter systern och de oönskade intrycket med piller och alkohol. En dag inträffar en märklig händelse på tunnelbanestationen och Sara blir kontaktad av Louise. Hon säger sig komma från organisationen Probonum som inte bara är verksam i vår värld, utan också rör sig mellan olika verkligheter. De behöver Saras förmågor för att ta reda på vad som hänt tre saknade småflickor. Sara får också intrycket att Louise kan ge henne någon ledtråd till vad som har hänt Gabriella, så hon går med på att arbeta åt organisationen. Aldrig hade hon kunnat ana var det arbetet skulle ta henne och vad det skulle kräva av henne.

Den här boken är fantasifull, obehaglig och spännande, men också bitvis humoristisk på ett lågmält sätt. Den är rappt skriven med ett bra driv i läsningen.Glidningarna mellan världarna fungera väldigt bra, och det blir en både lustig och läskig effekt att skogen runt Långsjön i Stockholmsförorten Älvsjö är full av maror, vragor, väntare, bjäror och nornor.

Varken
Författare: Lisa Förare
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789177990864
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: