måndag 26 oktober 2020

Läslovstips: Bilderböcker

Mina barn har nog egentligen kommit förbi bilderboksåldern för ganska länge sedan, men jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul med bilderböcker och barnen (åtminstone den yngsta) är snälla och ställer upp och läser tillsammans med mig när det dyker upp här hemma. Och i ärlighetens namn så har de en del gamla favoriter som fortfarande kommer fram då och då.

Rec.ex. från Speja Förlag - tack!

Alfred Upptäckaren av Sonja Rundgren och Johanna Arpiainen är en serie pedagogiska bilderböcker som presenterat vetenskap för barn på ett kul och lekfullt sätt. Alfred Upptäckaren & hundfisen handlar om hur vårt luktsinne fungerar och Alfred Upptäckaren & metallmonstren handlar om kroppens celler. Alfred är ett klurigt barn som dessutom har ett finurligt multiverktyg till sin hjälp när han upptäcker världen. Perfekt läsning för kunskapstörstande ungar.


Alfred Upptäckaren & hundfisen 
Alfred Upptäckaren & metallmonstren 
Författare: Sonja Rundgren
Illustratör: Johanna Arpiainenn
Förlag: Speja Förlag (2020)
ISBN: 9789188167323, 9789188167316


Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

När boken Pappor ska va tjocka landade i vår brevlåda sa min son lite försynt "inte för att vara elak, men bilderna i den här boken är verkligen fula". Hårda ord om Erik Svetofts illustrationer och det är sant att de är långt ifrån söta och tillrättalagda. Själv tycker jag att de är fantastiskt roliga och jag tror inte att den här boken hade fungerat alls lika bra utan dem. Boken är en berättelse om en pappa som (motvilligt) försöker gå ner i vikt och hans barn som inte alls tycker det är nödvändigt eftersom pappan ju är fin precis som han är. Vi har försökt att inte prata särskilt mycket alls om kroppar och vikt här hemma med barnen, så det vart på ett sätt lite konstigt för dem att mamman tyckte att pappan skulle banta, men eftersom blicken är barnets och den är full av kärlek så fungera ändå boken i Nils Anderssons finurligt rimmade version.


Pappor ska va tjocka
Författare: Nils Andersson 
Illustratör: Erik Svetoft 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129722413
 

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!


Gojan
av Klara Persson är en bok om att älska papegojor mer än allt annat, så mycket att man har papegojor på allt - till och med strumporna och pyjamasen. Men mest av allt älskar hon sin egen lilla Gojan Junior. Och jag älskar illustrationerna i den här boken - enkla och uttrycksfulla på en och samma gång. En charmig liten bok!

Jag har tidigare läst och bloggat om Berit älskar Russin av Annica Hedin och Per Gustavsson och nu får vi träffa Berit igen i boken Berit ljuger. Den handlar om saker som att vilja imponera på någon man tycker om så mycket att man faktiskt ljuger. En liten oskyldig lögn som lätt slinker ut är väl inte så farligt? Men vad händer den, när den man tycker om förstår att det var ljug. Även den här boken om Berit rör sig i det lilla, i vardagen runt barnet, men lyckas ändå täcka in de stora, allmänmänskliga frågorna. Det är skickligt.


Gojan
Författare: Klara Nilsson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 978-91-29-72373-1

Berit ljuger
Författare: Annica Hedin
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 978-91-29-72462-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar