onsdag 28 oktober 2020

Läslovstips: Skuggan och Striden

Dagens läslovstips är en riktigt bra serie om drakar som jag verkligen rekommenderar. 

Drakberidaren utspelas i en fiktiv värld som påminner om ett Japan “förr i tiden” och i den miljön känns drakar och magi som naturliga inslag. Här möter vi 12-åriga Nuwa som börjar på en internatskola för drakberidare, precis som hennes mamma före henne. Eleverna på skolan tränar både stridskonst och drakvård – och så ska de lära sig att rida på drakar. Målet är att bli drakberidare i kejsarens styrka, men Nuwa hoppas också på att få veta med om vad som hände med henne mamma. 

I boken finns olika sorters drakar med olika egenskaper – skogsdrakar, jaktdrakar, ökendrakar och vattendrakar – och de är svårflirtade och egensinniga, men de kan tämjas med magi och silverklockor och när de väl har knutit an till en ryttare blir de lojala. Andra lojaliteter prövas också mellan eleverna på skolan och olika grupperingar som är för eller mot kejsaren.

Hittills har författaren Helene Ekeroth skrivit två böcker i serien. Den första boken Skuggan tyckte båda barnen och jag väldigt mycket om. Inför nästa bok Striden läste min dotter själv om bok ett och fick mig att svära på att skaffa bok två så fort den kom ut strax efter påsk. Vi hängde på låset till bokhandeln och sedan såg vi inte dottern på två dagar, så nu förstår ju hur spännande dessa böcker är! Sedan högläste jag den för sonen och vi trivdes väldigt bra i den magiska värld som författaren har skapat. Nu håller vi tummarna för att del tre inte dröjer alltför länge.

Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.


Titel: Skuggan och Striden (Drakberidaren del 1 och 2) 
Författare: Helene Ekeroth 
Förlag: Raben & Sjögren 
Utgivningsår: 2019 resp. 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar