tisdag 12 december 2023

Smugglare i hamnen

Smugglare i hamnen av Marianne Petrén är en deckarhistoria för barn där vi får följa vännerna Eva och Lars i 1950-talets Åhus. De tycker om att vara i hamnen och titta på båtar och en dag blir de vittnen något mystiskt. De ser några personer byta varor och pengar i smyg och de förstår att det är smugglare de har att göra med.

Eva och Lars bestämmer sig för att hjälpa polisen och tar upp jakten på smugglarna på egen hand - något som visar sig bli riktigt farligt.

Den påhittiga duons äventyr påminner om barndeckare som Kalle Blomkvist eller LasseMaja och är precis lagom spännande. Här finns också intressanta tidsmarkörer invävda i berättelsen och i bilderna som ger möjlighet att fundera över skillnader mellan 1950-talet och nutiden.

Jag brukar alltid vara tydlig med om jag skriver om en bok som är författad av någon jag känner och i det här fallet vet jag att detta pedagogiska inslag i boken inte finns där av en slump. Författaren och jag var kollegor när vi båda arbetade på ett läromedelsförlag och innan dess arbetade Marianne Petrén som lärare och läromedelsförfattare.

Smugglare i hamnen är den första delen i serien "Alla tiders Åhus" som planeras bli fyra dramatiska äventyrsberättelser från olika tider.

Boken passar bra för barn i åldern 6-9 år. Språket är enkelt och lättillgängligt och bilderna av Mats Minnhagen kompletterar texten väl. Jag tror boken lämpar sig extra bra att läsa tillsammans för här finns mycket att prata om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar