tisdag 11 januari 2011

Utrensningen

Först ut 2011 blev boken Utrensningen av Sofi Oksanen, inköpt på den lilla närbutiken i Tegefjäll för att ha något att läsa på tåget hem. Och det var tur - eftresom jag inte kunde sova hann jag läsa nästan hela.

Boken utspelas i Estland både i relativ nutid (1992) och med tillbakablickar till andra världskriget och efterkrigstiden. Den gamla kvinnan Aliide hittar den unga kvinnan Zara avsvimmad i sin trädgård. Snart står det klart att Zara är ett fall för sk. trafficking och är på flykt undan sin hallick. Aliide tar motvilligt hand om flickan och så småningom förstår hon att Zara inte hamnat i hennes trädgård av en slump.

Aliide själv bär på en svår hemlighet om ett svek som har färgat hela hennes liv.

Utrensningen är både en stark berättelse och en intrerssant historisk skildring. Jag visste i alla fall inte så mycket om hur situationen i Estland var under och efter kriget. Mest intressant är dock Aliides karaktär och hennes berättelse. Det är märkligt hur man kan känna med en person som egentligen begått oförlåtliga handlingar. De två kvinnornas berättelser vävs samman och berättelsen är väl utförd med ett driv som fick mig att vilja läsa vidare och vidare för att veta mer.

Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Håller med dig om att det är en utomordentligt välskriven och intressant bok. Men ack så sorglig! Som väl är finns det lite hopp i slutet...

    SvaraRadera