söndag 29 januari 2012

Det är så logiskt att alla fattar utom du

Jag gillar att läsa så kallade ungdomsböcker. Det finns så många bra ungdomsböcker som alla borde läsa. Det är så logiskt att alla fattar det utom du av Lisa Bjärbo är en sådan bok. Den tog sig in på mitt "bokslut" för 2011 som "Årets titel", men det är mycket mer med den här boken än bara titeln.

Det är vänskap.
Det är tonårsjobbiga grejor.
Det är föräldrar som inte fattar.
Det är fumlig sex.
Det är sorgliga saker.
Det är syskon som är ganska schyssta trots allt.
Det är kärlek.
Självklart är det kärlek.
Det är Johan och Ester.
Framförallt är det Johan och Ester.

Och nu tror ni att ni redan vet hur den här boken är, men det är inte riktigt som ni tror. Och även om det kanske blir så som man vill tro att det är, så ska man ändå läsa. Det är absolut med flit jag inte berättar mer om handlingen. Jag vill inte berätta för mycket. Kanske gör jag den inte rättvisa heller.

Det jag kanske ändå tycker bäst om med boken är tilltalet. Nu är ju inte jag tonåring precis, men jag tror att den går rakt in i den världen. Att det är så här det är för väldigt många. Att det är så här de pratar. Att det är sådant här de gör.
Och så är den väldigt rolig också!

Något som också är är väldigt roligt är Lisa Bjärbos blogg Onekligen. Där är det inte tonårsvardagen utan vardagen som småbarnsmamma som avhandlas (och en del annat också). Här skrattar jag ofta igenkännande.

Läs boken. Och bloggen.

2 kommentarer:

  1. Jag skäms nästan för att säga det men jag gillade inte den boken... Jag kände att jag inte riktigt förstod mig på kärleken mellan dem, varför de ens var kära och då föll hela boken. Jättetråkigt verkligen för jag VILLE så gärna gilla den. Språket och mycket annat i boken var super, men det föll på det där med karaktärerna.

    SvaraRadera
  2. Man ska ju inte skämmas för vad man tycker, men visst är det konstigt att man tycker så olika.

    SvaraRadera