fredag 5 april 2013

Doktor Joseph

Vodou är kanske inte normalt ett ämne som jag väljer särskilt ofta i min läsning. Men jag fick ett mejl om releasepartyt för den här boken från Massolit förlag och de fick det att låta så spännande. Tyvärr kunde jag inte gå på festen, men förlaget var vänliga nog att skicka mig ett rec.ex. - tack!
Doktor Joseph av Andreas Roman har ett väldigt läskigt omslag (nästan lika läskigt som Kråkflickan), men skyddsomslag kan man ju ta av. Boken är för all del också ganska läskig, men också stundvis rolig och med ett varmt familjeporträtt.

Joseph får sparken från sitt jobb på Försäkringskassan för att han är för snäll. När han kommer hem och berättar nyheten för sin fru, lämnar hon honom och till råga på allt blir han polisanmäld av sin granne. Inte den bästa av dagar alltså. Samtidigt börjar märkliga saker att hända på ett hotell i Gamla Stan. Joseph gör något som han lovat sin fru Bea att inte göra - han går ner i källaren där hans gamla vodoualtare står kvar som en påminnelse om att han en gång var en lovande voudupräst  på Haiti.Han bestämmer sig för att förhäxa sin gamla arbetsplats och sin granne.

Det är verkligen dråpligt roligt att läsa om hur de strikta Försäkringskassemedarbetarna plötsligt struntar i jobbet och istället festar i fikarummet och godkänner ersättningar till alla. Försäkringskassepersonalen dyker upp igen lite senare i boken i ett väldigt oväntad funktion ;)

Men vodou är inget som går att utöva i hemlighet. Häxkraften lockar fram mörka makter från Josephs förflutna och hotar både honom och hans familj. Joseph gör allt för att rädda Bea och sina två barn Claude och Deone. Josephs bror Moe dyker upp och tillsammans möter ett mörkt och skrämmande hot.

Det är otroligt smart att lägga en handling som denna mitt i det moderna Stockholm och väva in välkända personer, som till exempel stadsministern, i handlingen. Det ger hela berättelsen ett lyft. Det är annars en spännande, svart bok och, inte minst, rejält "slabbig". Det blir ofta så med zombiearméer har jag förstått ;)

Jag läste någonstans att författaren "briljerade", men språket. Det ver jag inte om jag hållet med om - jag tyckte tvärtom att en del av liknelserna i boken kändes överlastade och föråldrade.

Men det var en ny slags spänningsläsning för mig, men jag gillade det!Doktor Joseph
Författare: Andreas Roman
ISBN: 9789187135309
Förlag: Massolit (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer: