torsdag 25 juli 2013

Hammarbyserien: Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn

Efter att ha avslutat temat "barn- och ungdomsfavoriter" i bokcirkeln blev det nya temat "mat". Inte mat som i kokböcker utan mat i fri tolkning t.ex. böcker med en titel som innehåller ett matord, böcker med mat på omslaget, böcker där mat spelar en viktigt roll för handlingen eller kanske helt enkelt böcker där man äter mycket ;)

Jag fick välja bok först och då föll valet på Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen. Det är den första boken i Hammarbyserien och det visade sig vara en riktigt obehaglig kriminalroman.

Huvudpersonen är kriminalkommissarie Conny Sjöberg. Han får i uppdrag att utreda flera bestialiska mord i Mellansverige. Förtvivlar letar polisen efter ledtrådar och en gemensam nämnare. Spåren leder tillbaka till en förskoleklass där barns elakheter mot varandra och de vuxnas ovilja att se, har fått större konsekvenser än någon kunnat ana.

Jag hade sedan tidigare del två i serien i hyllan och läste Mamma, pappa, barn direkt efter den första boken. Den var ännu obehagligare. En treårig flicka som lämnas ensam i en lägenhet, ett övergivet spädbarn och en mördad tonåring på en Finlandsfärja gör att Conny Sjöberg och hans kollegor har fullt upp. Den här boken hade jag svårt att släppa även om det delar som handlade om den lilla flickan gjorde mig väldigt obehaglig till mods.

Om man vill läsa ruskigt spännande deckare så är Carin Gerhardsen ett säkert kort.

2 kommentarer:

  1. Jag har precis börjat lyssna på Pepparkakshuset som ljudbok och håller med dig. Riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att de fungerar bra som ljudböcker. Vem läser?

      Radera