lördag 20 juni 2015

Hallahem - Staden under berget

Rec.ex. från Hoi förlag - tack!
Hallahem - Staden under berget av Susanne Trydal och Daniel Åhlin tar upp bortbytingsmyten på ett nytt och modernt sätt.

Vi får träffa tolvåriga Tilda som bor en en norrländsk småstad. Hon har alltid känt sig lite annorlunda i jämförelse med sina kompisar. De hänger efter killarna i ishockeyhallen och hon trivs bäst i skogen och känner att hon har en speciell relation till djur.

I underjordiska Hallahem undrar tolvåriga Torun varför hon saknar de egenskaper som de andra bland vitterfolket har. Hon är inte snabb eller bra på att klättra och saknar andra egenskaper som hennes vänner har.

När en stor fara hotar Hallahem kommer det båda flickornas vägar att mötas och allt de tidigare trott var sant om sina familjer och sin uppväxt vänds upp och ner.

Gamla folksägner och moderna samhällsfrågor möts på ett smart sätt i den här boken. De två flickor som båda känner sig omaka i sin vardag är fint skildrade och det är dessutom en spännande berättelse!  Det här är en riktigt, riktigt bra bok och jag längtar efter att få läsa de andra två delarna i trilogin.

Jag kryssade "Middle-grade book" på min sommarbingobricka.

Staden under berget
Författare: Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Förlag: Hoi (2015)
ISBN: 9789175579719
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: